Ръководството на БСП в Перник ще поиска вот на доверие
Ръководството на БСП в Перник ще поиска вот на доверие / снимка: БГНЕС, архив

Ръководството на БСП в Перник ще поеме отговорност за изборния резултат от евровота и всеки член на Изпълнителното бюро ще поиска доверие от Общинския съвет на партията. Това каза областният председател на левицата Ненко Темелков.

Коалиция за България печели изборите само в две от общините в пернишка област - Брезник и Земен. В подкрепа на социалистите са гласували 9353 жители на региона. Резултатът като абсолютна стойност е най-висок от всички проведени досега избори за ЕП и нарежда региона на шесто място в страната спрямо останалите области, но Областният съвет на БСП го счита за неудовлетворителен.

Преди една година бяхме първа политическа сила, припомни Темелков. Според него причините за спада се дължат на подценяване на изборите за членове на ЕП от социалистическия електорат, неадекватно поведение на партията по отношение на събитията в Украйна, неубедително предаване на посланията на БСП, както и ролята на АБВ.

Той упрекна бившите си съпартийци Георги Първанов и Росица Янакиева, че не са чули призивите "да оставят пушката на стената" и реално тя е послужила за братоубийствена война. По думите му сумарно гласовете на БСП и АБВ са повече, отколкото на ГЕРБ.

Предупреждавахме, че всеки глас за АБВ ще допринесе за победата на ГЕРБ и в Перник това се случи с пълна сила, каза още Темелков. Той заяви, че "избори до дупка" не е най-подходящото упражнение за България и при предсрочни парламентарни избори резултатът ще е коренно различен.

Темелков призова да бъде подкрепено предложението за провеждане на референдум за задължително гласуване. Изборите показаха, че сме оставили малцинство да решава съдбата на България и нашето представителство в Европейския парламент, каза още Темелков.