Зоополиция ще се бори с бездомните кучета
Зоополиция ще се бори с бездомните кучета / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Зоополиция ще се бори с бездомните кучета
52591
Зоополиция ще се бори с бездомните кучета
  • Зоополиция ще се бори с бездомните кучета

Възроди се идеята за създаване на зоополиция като начин за справяне с проблема с бездомните кучета. Това съобщи министърът земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с премиера Бойко Борисов по темата. Найденов отговори на протестиращите пред Министерския съвет защитници на бездомните кучета, които му поискаха оставката, че има „здрава гърбина” и не се притеснява от това.

По-рано днес около 300 души се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Причината - огромният брой бездомни кучета и насилието над животните. Инициатори на протеста са група организации за защита на животните, които започнаха кампания срещу земеделския министър и Столичната община в социалната мрежа Facebook.

Убийството на бездомни кучета не е решението на проблема, казват от организаторите. По думите им милиони левове през последните десет години са налети от страна на държавата за справяне с проблема, но решение все още няма. Сред събралите се се откроиха и доста крайни в мненията си природозащитници по отношение на честите случаи с нахапани хора през последните месеци. Според тях не кучето, а човекът е виновен за нахапването.

Зоополиция ще се бори с бездомните кучета
netinfo

Възможност за решение на проблема премиерът Бойко Борисов видял в създаването на зоополиция и възложил на министъра на земеделието и храните да започне работа за целта. От своя страна обаче министърът, чиято оставка поискаха днес защитниците на кучетата, не успя да отговори на най-важните въпроси: кога, как, с колко пари и от къде ще заработи въпросната зоополиция.

„Имаме инструкциите и разрешение и от премира да започнем да работим върху създаване на зоополиция. Нито служителите на Агенцията по храните имат достатъчно правомощия, нито служителите на общинските инспекторати да могат да се справят с този проблем. Световната и европейска практика показва, че държави, в които има такъв проблем, трябва да има звено, което да е облечено в съответната юрисдикция”, обясни Найденов.

Министърът отговори на протестиращите пред Министерския съвет защитници на бездомните кучета, които му поискаха оставката, че има „здрава гърбина” и не се притеснява от това. „Имам здрава гърбина, за мен е важно следното, и ще го кажа не като министър, а като ветеринарен лекар, проблемът от екологичен се превърна в здравен. Аз не знам дали ми искат оставката природозащитниците, но утре могат да я поискат майките, чиито деца ежедневно са изложени на риск”, заяви той.

Зоополиция ще се бори с бездомните кучета
netinfo

Обмисля се и законова промяна за завишаване на глобите за онези стопани, които изхвърлят кучетата си на улицата.