Зинаида Златанова
Зинаида Златанова / DarikNews.bg
"Не намирам някаква преднамереност, поне на този етап, в действията на главния прокурор. Първо, аз поне не знам, да имаме някакъв конкретен казус, в който президентът да е поставен, т. е някакво подозрение в държавна измяна, в нарушение на Конституцията или в третия казус, който разглежда главния прокурор - в извършване на умишлено престъпление, някакво друго от Наказателния кодекс. Аз не знам да имаме такъв казус, не знаем какво знае г-н Гешев, но ние не знаем да има такъв казус, по който да има някаква злободневност, така бившият правосъден министър и вицепремиер Зинаида Златанова коментира пред bTV искането на главния прокурор за тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, отнасящ се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.
 
КС образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента

Златанова припомни, че и предишният президент - г-н Плевнелиев беше поне два пъти поставян в ситуация, в която да се обсъжда неговият интегритет и изпълнението на Конституцията от негова страна.
 
"Това беше, когато НАП започна да проверява неговото данъчно поведение, поведението му като платец на данъци като всички нас и то за периода преди той да стане президент. Той реагира изключително бурно, беше възмутен, той каза, че това не е съобразно Конституцията. Втория случай, в който вече се заговори пък за предателство на интересите на държавата. Много се обсъждаше, когато той беше провел разговор, уж неоторизиран от правителството, с представител на голяма чужда фирма, в която оперира България. По това време тази фирма водеше дела срещу българската държава, т.е имаше някакво съмнение. И двата случая замряха", поясни тя.
 
Гешев пита Конституционния съд за имунитета на президента

Според Златанова запитването е добре дошло, защото КС ще внесе една доста по-голяма яснота.
 
"Когато КС отговори на г-н Гешев, ще се съберат, разбира се, както винаги в едно конституционно производство мнения от институции, от доктрината, от най-различни учени, практици... всичко това ще бъде анализирано. Тогава ние ще имаме яснота какво представлява този конституционен текст, какво е искал да каже конституционния законодател и на практика г-н Гешев се отказва от правото той да тълкува тези текстове и да ги приложи както на него му скимне, образно казано. Но напротив той казва дайте рамка, не за мен, вероятно не и за този президент, но ние трябва да знаем какво всъщност означава за всеки следващ главен прокурор и президент", допълни Златанова.

"Главният прокурор бива разследван за престъпления, така сякаш той става главен прокурор с идеята единствено и само да започне да извършва веднага престъпления, както и президентът - все едно става президент само и единствено с идеята да измени на родината", подчерта тя.

"Това, което за първи път прокуратурата върши е да преследва екологични престъпления. Това е нещо, което не е правено в последните 30 години особено в подобен мащаб. Всеки ден имаме досъдебни производства, всеки ден виждаме как прокуратурата прави това, за което всички се тревожат в света в днешно време - това е екологията", каза още бившият правосъден министър.
bTV