/ БГНЕС, архив
Животновъди от Ямболско и региона, засегнат от чумата по животните, се събраха тази сутрин на протест на пътя към село Шарково и град Болярово. Собствениците на ферми с евтаназирани животни се заканват да блокират и част от селата в района. Те искат Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да свали забраната за продажба на месо и мляко заради големите загуби, които търпят.
 
БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

Настояват още за адекватни компенсации за пропуснатите ползи след забраната за търговия и транспортиране на животни в зоните около огнищата на чума по дребните преживни животни, съобщава БНТ. Фермерите протестират и срещу наложеното отглеждане на животните в оборите, което освен разходи води и до залиняване на добитъка.
 
Как фирма с 500 лв. капитал спечели обществена поръчка за над 300 000 лв.

Животновъдите са недоволни и гневни от неадекватните действия на Агенцията по храните и земеделското министерство. Преди дни стана ясно, че БАБХ не е подготвена да открива навреме чумата по животните. В същото време компютърна фирма с капитал от 500 лв. спечели обществена поръчка за 330 000 лв. за доставяне на препарати за откриване на болестта.