/ Александра Гинева
Животновъди спорят дали протестите са политически или не
98321
Животновъди спорят дали протестите са политически или не
  • Животновъди спорят дали протестите са политически или не
Протестите на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация срещу евтаназирането на дребни преживни животни в Странджа целят сваляне на правителството. Това заявиха животновъди и земеделци от няколко браншови организации днес. По думите им е на дневен ред идеята за създаване на Животновъдна камара, в която браншът да се обедини.
 
Председателят на асоциацията на овцевъдите и козевъдите Симеон Караколев подкрепи тази идея, но напълно отхвърли да има политически мотиви в организираното от него недоволство.

Животновъди излязоха на протест, стигна се до сблъсъци пред Министерски съвет (СНИМКИ)
 
Политическа умисъл видяха в недоволството в Странджа днес представители на животновъдния бранш. Тезата им обобщи Мария Степанова от Асоциацията на българските биволовъди: "Ние категорично се разграничаваме от това, което стана пред Министерски съвет, защото това не бяха истинските животновъди. Истинските животновъди си поставят проблемите и ги решават на диалог, на масата в присъствие на ръководството, а не на улицата под натиск и то там, където участват съмнителни лица, които се мъчат не да решат проблемите на животновъдството, а се стремят към дестабилизация и събаряне на правителството".

ДАНС проверява кой пусна „новината“, че евтаназията на животни цели да обезлюди Странджа
 
Ако не бъде приета отново наредбата за субсидиите на животновъдите, която беше отменена от съда след жалба на организацията на Симеон Караколев, животновъдни прогнозират и протести наесен. Самият Караколев обаче отново отрече какъвто и да е политически мотив зад действията си: "Това, че някои хора в момента се опитват да изкарат това браншово недоволство като политически акт, мисля, че е поредно унижение от страна на същите тези хора към бранша. Факт, че всичко това се случва, е точно недоверието на хората в институциите".
 
По една тема обаче двата лагера на животновъдите са единодушни – създаването на Единна организация в бранша ще внесе ред.

ГЕРБ обвини БСП за създаване на напрежение в Странджанско (ВИДЕО)