Досегашният главен секретар на МВР Живко Коцев заяви, че оттегля подадената си оставка. "Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка, защото тя не е мой личен акт. Тя беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск", заяви той на извънреден брифинг от Министерския съвет в присъствието на премиера в оставка Николай Денков

"Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години. Кариерата ми е преминала в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, обида и болка за отношението към мен. Забелязвам, обаче, че срещу мен се развива грозна кампания. Срещу мен стои сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист. Мен и моите близки", посочи той

Премиерът в оставка Николай Денков потвърди всичко казано от Коцев и допълни: "Познавам професионализма на господин Коцев и знам, че е посветен на работата си. Поисках лична среща с него, като проведохме доста дълъг и откровен разговор, в който се оказа, че всъщност той е подал тази молба за напускане под натиск, както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", посочи Денков и уточни, че за ситуацията е информиран и президентът Румен Радев: "При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество. Така че ви информирам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае, а и е съгласен, че при тази ситуация не е редно".

На въпрос от медиите кой от тези "високопоставени лица в прокуратурата" му е оказвал всъщност натиск, Коцев отказа коментар, а Денков уточни: "Господин Коцев е в ситуация, в която трябва да е внимателен какво точно казва, защото всичко, което каже, може да бъде използвана срещу него."

Живко Коцев потвърди и появилата се информация, че от ДАНС са правили обиск в дома и офиса му заради акцията в агенция Митници”.

„На 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ и прокуратурата, след което на по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебното ми помещение и дома ми. Всичко останало, което се твърди по повод колосални финансови и парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината”, категоричен бе той.

Акад. Денков допълни, че вчера за известно време никой не е имал връзка с Живко Коцев и дори е отправил запитване към ДАНС: "Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев, даже изпратих писмо до директора на ДАНС да питам къде е, защото му бяха взели и телефона и нямаше как да се свържем. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него".

Самият Коцев обясни, че първо е оказал съдействие на разследващите органи, след което бил в служебния си офис.



Живко Коцев посочи още, че от сряда насам не спират спекулациите и внушенията спрямо него и личността му. 

"Очаквам в следващите дни това да добие невиждани мащаби, да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко. Освен това днес моята оставка беше използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и задължава. Мой морален дълг е да се върна и да работя", каза още Живко Коцев.

По-рано през деня посоченият за служебен министър-председател Димитър Главчев представи списъка с предложените от него служебни министри, като за служебен министър на Министерство на вътрешните работи (МВР) стана ясно, че остава Калин Стоянов, който беше и "ябълката на раздора" между партиите в сглобката. 

На въпрос как ще работи с Калин Стоянов оттук нататък, Коцев уточни, че не става въпрос за лични, а за служебни отношения.

"МВР има чисто функционални дейности, които трябва да изпълнява и ние сме длъжни да работим в екип. Нямам нищо против дали ще бъде министър Стоянов, или министър Иванов, но ние трябва да си изпълняваме задълженията по закон. Имаме огромни предизвикателства, на които трябва да противодействаме - в синхрон и в партньорство", каза още Живко Коцев.

БГНЕС


По отношение на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, Денков каза, че за първи път е чул неговото име в парламента от Бойко Борисов. „Така че това беше предложение, което дойде от него”, поясни премиерът в оставка.

Във връзка с четиримата министри от неговия кабинет, които са предложени да бъдат част от служебното правителство, Денков заяви: „Трима от тях ме информираха – Гвоздейков, Вътев и Цоков. С Калин Стоянов отдавна не сме говорили. Така че – да, знаех. И на всеки от тях съм казал какво мисля”.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

По темата