Директорката на Агенция „Митници” Петя Банкова няма повдигнати обвинения, не е задържана. Това коментира пред NOVA нейният адвокат Аделина Натина.

„Банкова се намира в помещенията на КПКОНПИ. Няма повдигнати обвинения, за каквото и да било. До момента нямаме представа кои са останалите задържани, освен нейният заместник, с който случайно се засякохме, когато се извършваха обиските в агенцията”, уточни адвокатът.

Натина обясни, че Банкова не познава Николай Николов – Паскал. "Чувала е за него и начина му на работа. Тя е отстранила и уволнила над 20 човека, които са работили по гранични пунктове за него. Част от нейната работа е в посока на борба с корупцията. Това е нейната сила”, добави още Аделина Натина.

Пред БНТ адвокатът заяви още, че шефът на Агенция "Митници" Петя Банкова има данни, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори. 

"Данните, които има г-жа Банкова, е, че тези пари е щяло да се използват за купуване на избори - от кого нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата", подчерта адвокат Натина.

"В дома на г-жа Банкова бяха иззети бележки, които тя магистратура по психология учи, бележки нейни и понеже и съчетава и курсове за чужди езици - бяха иззети такива нейни записки и най-интересното договорът за потребителски кредит на съпруга ѝ. От офиса ѝ бяха иззети писмени бележки, които тя си е водила във връзка с работата й срещу контрабандни канали, корупционни практики. Тя е уволнила и отстранила от работа 20 човека, които са били свързани с Паскал", посочи още тя. 

Според адвоката на Банкова личен конфликт с шефа на ДАНС Пламен Тончев е в основата на вчерашната акция.

"Като служител на ДАНС е отказала да изпълнява незаконни според нея заповеди на г-н Пламен Тончев, заради това напуска ДАНС по нейно желание. Предвид този личен конфликт, смятаме, че това е едно от основанията за претърсванията", допълни Аделина Натина.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

nova.bg, БНТ