Здравната каса дължи 90 млн. на болниците за три месеца

Здравната каса дължи 90 млн. на болниците за три месеца
Здравната каса дължи 90 млн. на болниците за три месеца / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„В момента Касата дължи на болниците 90 милиона лева за три месеца".

Това каза ген. Стоян Тонев, зам.-кмет на Столична община по здравеопазване и бивш началник на Военномедицинска академия в предаването „Събуди се" на Нова телевизия.

„Тази актуализация, за която се говори и за която ние настояваме, ще осигури пари за последните три месеца от годината, а не в момента", допълни ген. Тонев.

На въпрос вярно ли е, че над 60% от болниците имат запорирани от доставчици сметки той отговори: „Това е вярно, но това са различни фирми. Да кажем болницата има приход от Здравната каса за 5 милиона. От тези 5 милиона няколко фирми са запорирали около 3 милиона и на болницата й остават 2 милиона".

„Тъй като е ясно, че темата за банките измести вчера протеста, аз без да се намесвам в сфера, която е далеч от мен, но тези 3,5 милиарда, които сега държавата ще даде, за да защити вложителите, са точно всички пари, които отиват за една година в здравеопазването. Вместо да се обсъжда и да се говори за актуализация, за пари, нека политиците си гледат банките, но явно те и там не са професионалисти, защото, ако бяха професионалисти, нямаше да се стигне до този момент", добави той.