/ ThinkStock/Getty Images
Започва делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова. Тя е на съд за всяване на тревога по време на извънредното положение, обявено заради ситуацията с коронавируса.

Внесоха в съда делото с обвинение срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз

Прокуратурата предложи Асенова да бъде освободена от наказателна отговорност и само да бъде глобена заради чистото ѝ съдебно минало. Шефката на фармацевтичния съюз беше обвинена в началото на април - ден след нейни интервюта по „Хоризонт“ и Българската национална телевизия. В тях тя предупреждава за евентуален недостиг на лекарства заради масовото презапасяване, провокирано от пандемията от коронавирус.

Според прокуратурата, с думите тя е всяла паника и тревога у гражданите. Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

На Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

Отмениха гаранцията на шефката на Българския фармацевтичен съюз и я освободиха

След няколкомесечно разследване с подобни мотиви Софийската районна прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова, така че, ако бъде призната за виновна, най-много тя да бъде глобена.

Случаят доведе до протести пред аптеки в страна. И до поредица от сигнали до европейските институции, в които от Фармацевтичния съюз изразяват тревогата си от образуване на дело заради експертно мнение.

От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха мракобесие повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите.
БГНЕС