/ БГНЕС, архив
Започнаха съкращенията на работници в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, предава БНР.

Завод "Арсенал" възобновява работа, но с по-малко работници

В края на миналия месец ръководството на предприятието изпрати уведомление до Бюрото по труда в Казанлък, че ще освободят от работа 2000 души, но представители на синдикатите прогнозираха, че броят на съкратените ще бъде по-малък.

Уведомлението за съкращаването на две хиляди души от оръжейния комплекс „Арсенал“ бе изпратено до агенцията по заетостта и бюрото по труда в Казанлък на 25 март. Като основна причина за решението на ръководството бе посочен спадът на поръчките към завода и заради трудната и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци.

Заради извънредната обстановка: „Арсенал“ АД - Казанлък освобождава от работа до 2 000 човека

Съкращенията в момента вървят, но по всяка вероятност няма да се стигне до  пълната бройка на обявените такива. Говорим всеки ден с Бюрото по труда, обясни областният координатор на КНСБ  в Стара Загора Галина Кирчева.

„При нашите разговори с тях се установи, че към момента тенденцията е за не повече от 350 човека. Надяваме се по всяка вероятност да се стигне до съкращаване на пълния брой заявени служители“.

„Арсенал“ спира работа (ВИДЕО)

В момента в оръжейницата работят близо девет хиляди души.
Заради опасността от заразяване с COVID-19 предприятията в Казанлък и Мъглиж бяха затворени за две седмици в края на март.

След това работата бе възстановена при засилени изключително строги противоепидемиологични мерки.
БНР