/ Правителствена информационна служба
Действията на Русия са предизвикателство за нашата сигурност. Това заяви заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, която взе участие в откриването на провеждащия се във Военната академия „Г. С. Раковски“ семинар, посветен на стратегическите комуникации и хибридните заплахи. 

„Наблюдават се интензивни хибридни дейности след началото на руската война в Украйна“, отбеляза заместник-министърът. Според Ирена Димитрова на региона и страната ни са им необходими по-голяма устойчивост срещу хибридните заплахи, но, според нея, това изисква сложна трансформация в дигиталната сфера. 

Хибридните предизвикателства пресичат физическите граници, отбеляза още тя. Според заместник-министъра военният конфликт в Украйна е първата война, в която в оръжие се превръщат изкуственият интелект и обработката на големи масиви от данни. Като други рискове Ирена Димитрова изброи кибератаките, индустриалният шпионаж, разпространението на антиевропейска и антинатовска реторика. 

Митрофанова: Отношенията между България и Русия са на най-ниското равнище за целия постсоциалистически период

Семинарът започна с минута мълчание в памет на жертвите от терористичните атентати в САЩ на 11 септември 2001 г. 

„България е застанала плътно до САЩ в борбата срещу тероризма и екстремизма във всички негови форми“, отбеляза още заместник-министър Ирена Димитрова. 

Започналият днес едноседмичен семинар на тема „Strategic Competition in the Cognitive Domain: From Analysis to Action“ е организиран от Колежа по международна сигурност (College of International Security Affairs - CISA) към американския Национален университет по отбрана, в партньорство с Дипломатическия институт при министъра на външните работи и Военната академия „Г. С. Раковски“.

Участниците в семинара са държавни експерти с професионален интерес в области като стратегически комуникации, публична дипломация, борба с хибридни заплахи, управление на кризи и други. Те ще имат възможност да надградят уменията си за оценяване на потенциални заплахи за националната сигурност и прилагане на междуинституционален стратегически подход на действие. 

В днешното откриването на семинара участие взеха още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и представители на посолството на САЩ в София. 
Иван Лазаров/БТА