Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов
Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов / БГНЕС, архив
Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов
86822
Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов
Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов
  • Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов
  • Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов

Мики Маус и миньоните са спасени и няма да получат глоба, ако се разходят с пълна екипировка по улицата. Това е важно уточнение, записано в проекта на закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, станал медийно известен като „закона срещу бурките".

Преди няколко дни темата за забрана на бурките влезе и в община Пловдив. Тогава кметът на града на Иван Тотев коментира, че ако забраната бъде приета, Мики Маус ще бъде първият засегнат от това, а след него ще „изгорят" с глоба и миньоните.

Ще глобяват ли кукери и ултраси, ако крият лицата си?

Опонентът му и депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов уточни пред Дарик, че Мики Маус няма да бъде глобен, защото в закона на неговата парламентарна група е записано, че забраната няма да засегне облекло по професионални и здравословни причини, както и прояви с културен и спортен характер.

Темата за забраняване на бурките предизвика сериозни дебати през последните две седмици. Преди няколко дни и Пловдив се включи в тях.

До 1500 лева глоба за носене на бурка на обществени места в Пловдив

"Все пак трябва да се съобразим и с туристите, които идват в града ни и носят бурки. Да ги събличаме ли? Аз не мога да коментирам в момента от името на община Пловдив. Мога обаче да кажа, че Мики Маус ще бъде първият засегнат от новата наредба, а миньончетата след него", заяви тогава кметът Иван Тотев.

Неговият опонент от последните кметски избори и депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов обаче уточни пред Дарик, че вносителите „са си изпапали нещата" и в проекта за закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, станал медийно известен като „закона срещу бурките", е записано, че забраната няма да засегне облекло по професионални и здравословни причини, както и прояви с културен и спортен характер.

Пазарджик забрани бурките на обществени места

По-рано в четвъртък законът мина на първо четене в комисията по регионално развитие.

Пред депутатите Атанасов представи част от мотивите за приемане на забраната. Той подчерта, че в шест държави в Европа вече има такива закони - Франция, Холандия, Италия, Испания, Белгия и Швейцария. "Ние не откриваме топлата вода, просто следваме вече започналата да се налага европейска практика", каза той.

Цвета Караянчева от ГЕРБ също подкрепи забраната: "Тези облекла, които носят някои от мюсюлманите, не са традиционни за българските мюсюлмани. Аз съм от такъв район и добре познавам светския живот на мюсюлманите. Наистина е притеснително това, които виждаме, тези очи, които само се подават от „черните роби и не знаеш зад това облекло дали стои мъж, жена и не може да се разбере точно каква е самоличността".

16-годишна съди училище за забрана да носи забрадка

Бившият кмет на Смолян и настоящ депутат от левицата Дора Янкова също даде подкрепата си за законопроекта на Патриотичния фронт. "Особено с презумция за радикален ислям, презумцията за превантивни мерки, които трябва да бъдат взети", отчете в мотивите си за подкрепа тя.

Предстои до края на месеца проектозаконът да влезе за гласуване в пленарната зала.