Предлагат въвеждането на забрана за носене на бурки в София. Предложението идва от Патриоти за София/ВМРО.

„Това е само част от предложените промени. Очевидно общественото внимание е насочено точно към текста, който забранява покриването на лицето на публични места. Идеята, която сме предложили, е заимствана от нормативни разрешения, които и в момента действат в Белгия и Франция", заяви Карлос Контрера пред Нова телевизия.

Забраната за бурки ще рефлектира и върху ултрасите

Хората обаче се питат може ли предложенията да засегнат кукери или футболните фенове, които понякога прикриват лицата си.

„Нормата е записана много синтезирано и ясно - на публични места не може да се носи дреха или плат, който покрива лицето или части от лицето, което пречи то да бъде разпознато", обясни още Контрера.

По думите му предложението е съобразено със Закона за събранията, митингите, манифестациите и то няма да засегне кукери, маскирани по време на карнавали хора, както и футболните фенове.

Пазарджик забрани бурките на обществени места

„Когато се подаде уведомление по съответния ред и се посочи, че ще се прави такова мероприятие с такива участници, очевидно общата норма, която предлагаме сега, няма да действа", заяви Контрера.

Източник: Novanews.bg