Законопроектът за радиоразпръскването целял монополизация на медиите
Законопроектът за радиоразпръскването целял монополизация на медиите / Sofia Photo Agency
Законопроектът за радиоразпръскването целял монополизация на медиите
19049
Законопроектът за радиоразпръскването целял монополизация на медиите
  • Законопроектът за радиоразпръскването целял монополизация на медиите

Опозицията в парламента заподозря, че със законопроектът за публично радиоразпръскване се цели монополизация на медиите и ограничаване на свободата на словото. Това стана по време на дебата по първо четене на законопроекта, който бе гласуван.

 

Законопроектът предвижда цифровото излъчване на държавните радио и телевизия да се извърши чрез Национална компания “Обществено цифрово радиоразпръскване”, която ще създаде платформа за излъчването. Предлага се още да се създаде публично-частна компания, която да изгради платформа за цифрово излъчване на други медии без БНТ и БНР.

 

В частно-държавното дружество държавата ще участва с апорт, а частникът – с пари. Остава да кажете, че това ще бъде Ирена Кръстева или поставени от нея лица, коментира текстът от закона Иван Иванов от ДСБ. По думите му законът цели да дублира функциите на двете компании, които ще осъществят цифровизацията, като по този начин частното участие ще може да изпълнява и държавни задължения.

 

Остава усещането, че нещо лошо ще се случи, но вярвам, че пророчествата на г-н Иванов няма да се случат, контрира го Иво Аатанасов от БСП. Вместо модернизация, управляващите преразпределят ресурси на ръба на закона, което води до концентрация на власт и корупция, разкритикува законът и колегата му Светослав Малинов.

 

Весела Драганова от НДСВ призна, че в закона трябва да се направят корекции между първо и второ четене, защото може да има недопустими грешки по отношение на обществения мултиплекс. Тя допълни, че е притеснително и създаването на две предприятия, които да управляват цифровизацията.