Законопроект: При образуване на дела да не се чака присъда, а да се конфискува имуществото
Законопроект: При образуване на дела да не се чака присъда, а да се конфискува имуществото / www.sxc.hu
Законопроект: При образуване на дела да не се чака присъда, а да се конфискува имуществото
49690
Законопроект: При образуване на дела да не се чака присъда, а да се конфискува имуществото
  • Законопроект: При образуване на дела да не се чака присъда, а да се конфискува имуществото

При образуване на дела без да се изчака присъдата държавата да има право да конфискува имущество. Това предвижда законопроектът за отнемане на незаконно имущество, предложен от ГЕРБ, който беше приет на първо четене във вътрешната комисия в парламента. Според проекта процедурата по отнемане ще се задейства само при образувани наказателни дела по обвинения за определени престъпления. Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци. Няма да се чака обаче наказателните дела да приключат, за да се конфискува имуществото, както е в момента. Процедурата ще се задейства при несъответствие между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период - 10 г. назад. По време на дебатите в комисията от НАП коментираха, че към момента държавата трупа пасиви от конфискуванията и трябва да се помисли за подобряване на практиката.

По време на дебатите ДПС и БСП се обявиха против законопроекта, внесен от ГЕРБ. Според депутатът от левицата Михаил Миков конфискуването на имущество преди присъда ще може да се използва с репресивни цели: „С този механизъм ще се унищожават цели бизнеси. Във висока степен механизмът е политически зависим".

Анастас Анастасов от ГЕРБ обясни, че няма такава опасност. По думите му държавата няма да може да разпродава имущество преди да има влязла в сила присъда. Той отхвърли и обвиненията на Миков, че ще се нанесат вреди на бизнеса: „Запорирането на имущество означава, че не може да разпореждате с него, а не че магазинът не може да работи. Тоест вие не може да го продавате и т.н., а не че нямате право да осъществявате търговска дейност вътре".

По време на дебатите директорът на дирекция Продажби в НАП Боряна Желова
Обясни, че към момента държавата трупа повече активи отколкото пасиви от конфискуваните имущества: „Фактически отнемат се имущества, разбира се, целият фокус на комисията е там, след като докаже, че същите са придобити с незаконни средства, които в крайна сметка в голям процент от тях са обременени с вещни тежести, ипотеки. Същото води почти до невъзможност държавата да се удовлетвори от това имущество, което почти обезсмисля за мене цялата дейност".

От НАП допълниха, че са дали свои предложения за подобряване на практиката, но отказа да конкретизира какви. От ГЕРБ обясниха, че сред идеите е например конфискувана къща с ромско гето, която никой не желае да купи, може да бъде предоставена на държавата за различни дейности.