Забраниха продажбата на хранителни добавки, които лекували СПИН
Забраниха продажбата на хранителни добавки, които лекували СПИН / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани онлайн продажбата на няколко вида хранителни добавки. Няма доказателства за рекламираните от сайтовете лечебни свойства на изброените стоки, съобщават от комисията и посочват, че така на потребителите се предоставя невярна и подвеждаща информация, което се санкционира с до 15 000 лв.

Предлаганите хранителни добавки са представени като средства, подпомагащи лечението и профилактиката на онкологични заболявания, хепатит, СПИН, ХИВ, диабет, язва, множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, слаба имунна система, наднормено тегло, умора и др. Добавките са препоръчвани и за „предотвратяване на метастазирането след операции”, като подпомагащи белия и черния дроб, с детоксично действие, при хормонозависими заболявания, за регулиране на кръвното налягане и намаляване на мазнините в кръвта и за увеличаване ефективността на химиотерапията.

Търговците не са представили на експертите от Комисията документи с убедителни научни доказателства, които по безспорен начин да потвърдят истинността на твърденията за резултатите, които потребителите могат да очакват от употребата на предлаганите хранителни добавки.

В предоставените пред контролния орган документи е посочено единствено, че въпросните хранителни добавки подпомагат кръвообращението, подобряват функциите на панкреаса и черния дроб, помагат на тялото да се бори с патогенните фактори, спомагат за поддържане оптималното ниво на имунната система, служат за общо укрепване на организма, повлияват положително за хормоналния баланс и спомагат за елиминиране на токсините от тялото.

Получената от търговците информация за резултати от използването на изброените продукти и прибори не е предоставена в КЗП. Представени са „Упътване за употреба” и сертификат, доказващ ,че един от уредите отговаря на изискванията на Директива за електромагнитната съвместимост. Не са представени доказателства, че уредът влияе върху съня, обучението или менталните функции на човека.

Ето и списък с спрените хранителни добавки:
- Весьолка фунго Ши;
- Азиатски гъби - Ганодерма лицидум (Рейши) спори, Ганодерма с алое, Агарикус Ганодерма, Кориолус Верзиколор, Майтаке Бета –Фактор, Кверцетин и королиус PSP;
- Капсули на прах от спори на гъба Линджъ;
- Капсули Шийтаке гъба

Решение за забрана е издадено и за предлагането на следните продукти/прибори:

- Запер;
- Mind Spa - система за личностно развитие и релаксации;
- Vulcano Zapper - уред, унищожаващ паразитите в организма;
- StemEnhance - активатор на стволови клетки;
- Апарат за лечение на болки в гърба;
- Комплект за привличане на пари.