Забавянето на лечението на деца в чужбина не било по вина на Фонда
Забавянето на лечението на деца в чужбина не било по вина на Фонда / снимка: sxc.hu
Забавянето на лечението на деца в чужбина не било по вина на Фонда
69529
Забавянето на лечението на деца в чужбина не било по вина на Фонда
  • Забавянето на лечението на деца в чужбина не било по вина на Фонда

Деца с тежки онкологични заболявания чакат за лечение в чужбина от началото на октомври миналата година заради забавяне на документи от страна на Фонда за лечение на деца. Почти половината от молбите, разгледани на последното заседание на Обществения съвет към фонда, което се проведе тази седмица, са „отлежавали” в приемната на институцията повече от 40 дни. Това съобщи пред Дарик Красимира Величкова, член на съвета от квотата на Българския дарителски форум.

На извънредна пресконференция този следобед д-р Ива Станкова, която е директор на Фонда от октомври миналата година, обяви, че поверената й институция е удвоила капацитета си по отношение на обработването на документите на малчуганите, а ако имало забавяне, то било резултат от прекалено дългото чакане за ценовите оферти на болниците, които се намират извън границите на страната ни.

Към момента 19 деца чакат повече от регламентирания 40-дневен срок своите решения за лечение от страна на Фонда. Част от малчуганите с тежки онкологични заболявания, а документите им се разглеждат повече от три месеца, твърди Величкова.

„Има деца с тежки онкологични заболявания, които чакат от началото на октомври. Има деца, които чакат и от септември. Естествено, ние първо съобщихме на Обществения съвет. На самата д-р Станкова изпратихме списък със всички закъснели деца, които нас ни притесняват, списък със деца, които стават публични и започват да набират пари за дарения. Съответно не получихме никакъв отговор. Буквално на имейлите си нямаме отговор”, обясни д-р Красимира Величкова.

От своя страна директорът на Фонда д-р Ива Станкова посочи, че ако през 2012-а институцията е одобрила за лечение 715 деца, за което са отделени 10,3 млн. лева, то за изминалата година фондът е отпуснал 12,2 млн. лева за лечението на 1220 деца.

Забавянето на документите специалистът коментира така: „Забавянето съм го сложила в кавички, защото забавянето е относително понятие, както и понятието спешност. Забавянето е в процеса на чакане на офертата от чужбина. Ако има нещо, което се забавя в България, това е един дълъг период на дни, на движение на документи и обикновено от чужбина се бавят офертите. Ние не можем да ги накараме да ги предоставят в определената дата, както желаем”.

Според директора на Кардиологичната болница проф. Владимир Пилософ, който също е в Обществения съвет на Фонда, с думата „спешност” обикновено се злоупотребява.

„Все пак Фондът не е институт за спешна помощ. Значи, това са неща, които се обмислят. И въпреки, че не е институт за спешна помощ, той осигурява някои средства в относителна спешност, т.е. неотложни неща, в разстояние на няколко дни”, заяви проф. Пилософ.

В официално становище, разпространено до медиите, директорът на Фонда д-р Станкова заяви, че и Общественият съвет и работещите в институцията се разграничават от твърденията, че в работата на фонда има забавяне. Според Величкова обаче това е подсъдно.

„Само че за това становище, поне 7 от членовете на Обществения съвет, включително и аз, не сме информирани. И си представете как някой си позволява да пише от името на един орган на Здравното министерство становище, да го пусне в публичното пространство, да го качи на сайта на ведомството, а всъщност част от хората в този орган да не знаят за това. И аз днес се обадих в министерство и им казах, че ще ги съдя за злоупотреба с моето име. И те го свалиха от сайта си”, коментира Красимира Величкова. Правилата са за всички, а всеки, който злоупотребява с тях, трябва да си носи последствията, допълни още тя.