За здраве се харчат 6% от брутния вътрешен продукт
За здраве се харчат 6% от брутния вътрешен продукт / netinfo

Имитация на преговори по Националния рамков договор нарече случващото се между здравноосигурителната каса и лекарския съюз председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване д-р Илко Семерджиев.

Според него още в началото на 2005 г. здравната каса е трябвало да премине към директно закупуване на здравни услуги от лечебните заведения, а здравното министерство да осъществява регулаторна функция в райони, където достъпът е нарушен.

С въвеждането на близо 300 клинични пътеки за различни диагнози съсловната организация практически няма какво повече да договаря, смята бившият здравен министър и първи директор на здравната каса. Блокираната приватизация, одържавяването на касата и ниският капацитет на БЛС и липсата на конкуренция между лечебните заведения.

В момента за здраве се харчат 6% от брутния вътрешен продукт, но само 4,3% от тях официално, твърди д-р Семерджиев. Според него едно от най-големите предизвикателства пред здравните политици в момента е парите, които се харчат „под масата”, да излязат „на светло”.