МВР създаде организация за българите без валидни документи за самоличност. Това съобщиха на брифинг за купуването на гласове от Министерството на вътрешните работи.

Националната специализирана операция насочена срещу купения вот е в ход и ще продължи до края на изборния ден. Проведени са общо 193 специализирани операции, при които са задържани 37 души. Към този час спец операции протичат в Монтана, София–област и Стара Загора. Към 10 часа днес са получени 308 сигнала за нарушаване на изборното законодателство, най-много те са в Бургас и Варна, посочи директорът на дирекция „Пресцентър и стратегически комуникации“ в МВР Митко Димитров.

237 от всички постъпили сигнали са свързани с купуване на гласове за политически партии или коалиции, 13 за неправомерна агитация, 10 за унищожаване на имущество, 3 за корпоративен вот и 45 за други нарушения. По данни на МВР са образувани 73 досъдебни производства. От тях 45 са разследвани, а 25 са бързите производства. Съставени са 971 предупредителни протокола.

МВР създаде организация за съдействие на български граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, които искат да упражнят правото си на глас. От днес всеки, който няма валиден документ за самоличност, ще може да подаде лично в Столичната дирекция на вътрешните работи – ОДМВР или районно управление, искане за издаване на удостоверение.

enlightenedВажно: То се издава, за да послужи пред СИК и е валидно само за изборния ден – 27 октомври.

Към момента са приети 41 891 заявления за издаване на лични карти от 27 септември до 18 октомври.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня