Акциите ще продължат и през следващите дни
На прага на поредните избори в страната се провеждат засилени полицейски акция за купуване на гласове.

Обект на проверките са търговски обекти, заложни къщи, автоморги и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност или такава, свързана с административни нарушения.

Разкрити са схеми за купен вот и има задържани. Акциите ще продължат и през следващите дни.

Ето къде по области се провеждат спецакции:

Област Варна:

До момента 15 души са арестувани при провеждащата се във Варна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

БГНЕС

Образувани са три бързи производства и са издирени трима души. Сред задържаните има и трима мъже, за които е установено, че се занимават с разпространение на наркотици, както и един човек, който е оборудвал помещение като високотехнологична оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа. 

Спецакция срещу купуване на гласове във Варненско, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)

В хода на операцията към момента са проверени 11 търговски обекта, за които са получени данни, че съхраняват списъци с хора и записани определени суми срещу тях (в селата Любен Каравелово, Изворско, Блъсково, Житница). Иззети са общо 26 тетрадки и тефтери с отбелязани имена и парични суми.

БГНЕС

До момента са образувани осем досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Проверени са и 51 заложни къщи.

Припомняме, че тази сутрин в рамките на операцията във Варна бяха задържа двама души. Те са от квартал "Аспарухово". Превантивната работа на полицаите ще продължи до самия вот на 27 октомври.

Област Сливен: 

Трима са арестувани при специализирана полицейска операция и в град Твърдица. На входовете на града има постове на жандармерията. Акцията е насочена към проверки за предоставяне на дървесина за огрев срещу гласуване. Към този момент са открити над 35 кубика дърва без документи.

Дърва за огрев срещу глас - акция „Купен вот” в Сливенско

„Изясняваме дали не се касае за една позната схема - предоставяне на дърва за огрев срещу гласуване. Това може да е както с активните действия на някои лица или пасивна реакция от тяхна страна.

БГНЕС

БГНЕС

Другите схеми, по които работим, са опрощаване на дългове от лихви или версии срещу глас”, обясни ст. комисар Димитър Кикьов от ОД на МВР-Сливен.

Област Враца:

Във Врачанско осъмнаха под полицейска блокада. Задържаха 20-годишен мъж в Бяла Слатина.

Полицейска операция срещу купуването на гласове във Врачанско

Под един от прозорците му униформените са открили 9 опаковки с различни наркотични вещества.

Според разследващите и чрез дрога може да се осъществява търговия с вот. Проверявани са частни адреси, търговски обекти и други места в града, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност.

Област Бургас

В Карнобат има задържан в рамките на започналата тази сутрин в Бургаския регион полицейска операция за търговия с гласове. По време на операцията са открити много лични и дебитни карти.

Тепърва ще се провеждат разпити на хората, притежатели на картите. Това съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Владимир Маринов.

Задържаният е съпричастен към изборната търговия с гласове.

Област Видин

Полицейските екипи на територията на област Видин са извършили контролни проверки в населени места, квартали и махали, изведени като рискови в анализ на дирекцията. На два адреса в село Арчар са установени дърва без контролна горска марка и без документи за произход.

Задържани са двама местни жители, а по случаите - образувани преписки по чл. 235 от Наказателния кодекс. По същото време криминалисти задържали и видинчанин, извършител на кражба на велосипед в областния град. По случая е заведена преписка.

В хода на акцията, при ситуираните в Арчар три контролно-пропускателни пункта, униформените са проверили 17 души от  криминалния контингент и 65 моторни превозни средства. За констатирани нарушения са съставени осем акта по ЗДвП и ЗБЛД  и 11 фиша.

Припомняме, че на 2 октомври се проведоха и акции в Кюстендилско и Разградско, като отново имаше засилени проверки и задържани. А прокуратурата започна разследване.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА/nova.bg