Всеки трети българин не излиза с приятели заради финансови проблеми
Всеки трети българин не излиза с приятели заради финансови проблеми / БГНЕС, архив

Около 30% от българите не са можели да си позволят заради финансови проблеми събиране с приятели (или семейства) веднъж месечно за по питие или храна, показват последни данни от анализ на Евростат за материалните лишения, които са съпътствали европейските домакинства през 2014 г.

Около 26% от българите под 25-годишна възраст, други 28% от работещите българи на възраст 25-64 години и над 45% от по-възрастните ни сънародници - не са били в състояние да се изкушат от почерпка с приятели или семейства именно поради финансов недоимък.

Пак според същия анализ около 37% от българите не са били в състояние да си позволят редовна почивка или отдих отново поради финансови причини. По този показател почти всички възрастови групи събират почти еднакви проценти - младите под 25-годишни българи (38%), работещите българи (28%) и възрастните българи (34%) - са нямали възможност за редовна почивка поради липса на пари през 2014 г.

Според анализа на Евростат - 1 на всеки 10 европейци (около 13% от населението над 16 г. в ЕС) не е можел да си позволи събиране с приятели или семейства за по питие поради финансови причини през 2014 г. Пак поради липса на финанси 1 от всеки 6 европейци не е бил в състояние да си позволи и редовна почивка (около 18% от европейците в същата възрастова категория).

В дъното на класацията с най-ниски финансови възможности за почерпка с приятели са били унгарците и румънците - съответно 36% и 35%. Жителите на северната ни съседка са имали и най-малко финансови възможности за редовна почивка - над 56% от тях са нямали пари за отдих, като зад тях се нареждат представителите на България (37%) и на Литва (35%).

На обратния полюс на тази своеобразна класация с най-нисък процент от населението с липса на възможност за почерпка с приятели или семейства веднъж месечно са били жителите на няколко страни членки на ЕС: в Швеция едва 0,8% от хората са нямали възможност за финансови разходи за събиране с приятели или семейства, във Финландия - 1,5%, в Дания - 3,2%, в Холандия - 3,3%, в Чехия - 3,4%, в Люксембург 4,1% и др.

Най-нисък е бил делът на хората, които поради финансови причини са нямали възможност за постоянна почивка във Финландия - едва 3,2%, в Люксембург - 4%, в Швеция - 4,2%, цитиран БТА данните.

Проучването на Евростат за тези материални лишения на европейските граждани, е своеобразен източник за сравнителни статистически данни за разпределението на доходите, бедността и условията на живот в страните на ЕС.