Всеки 20-ти българин може да получи епилептичен пристъп
Всеки 20-ти българин може да получи епилептичен пристъп / снимка: sxc.hu, архив
Всеки 20-ти българин може да получи епилептичен пристъп
70190
Всеки 20-ти българин може да получи епилептичен пристъп
  • Всеки 20-ти българин може да получи епилептичен пристъп

Един на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп, а един на всеки 200 заболява от епилепсия, става ясно в Европейския ден на епилепсията, който отбелязваме днес.

Пациенти и лекари настояха Здравното министерство да изготви Национална програма за епилептиците.

В продължение на година у нас вече е достъпно хирургично лечение на болни от епилепсия, с доказана ефективност, което би могло да излекува някои от тях.

За да се възползва от него обаче, на пациента му коства сумата от 10 хил. лева, които държавата по никакъв начин не покрива.

Около 70 хиляди души се предполага, че страдат от хронична епилепсия, около 3 хиляди нови се разболяват всяка година. Смята се, че между 20 и 25% от болните, или около 14 000 души, се нуждаят от преценка на възможностите за хирургично лечение и при половината от пациентите би могло да е успешно. За целта обаче са нужни средства в размер на 10 000 лв. на пациент, а клиничната пътека за лечение на епилепсия е едва 280 лв., съобщават от столичната болница "Св. Иван Рилски", в която се извършва подобно хирургическо лечение.

Положителното е, че при малчуганите, нуждаещи се от него, разходите се покриват от Фонда за лечение на деца. Не така стоят обаче нещата при възрастните, заради което специалистите са убедени, че не бива да се увеличава цената на клиничната пътека, а здравното министерство трябва да изготви Национална програма за болните от епилепсия.

Независимо, че епилепсията е определяна като най-често срещаното неврологично заболяване при децата, специалистите, квалифицирани да работят върху нея у нас, към края на 2013-та година са 15 души.

С подходящото лечение между 70% и 75% от болните могат да бъдат излекувани, припомнят от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.