Вигенин: Изказването на Йотингер буди недоумение
Вигенин: Изказването на Йотингер буди недоумение / снимка: БГНЕС, aрхив
Ивайло Калфин поиска от ЕК обяснение за изявлението на германския еврокомисар
64404
Ивайло Калфин поиска от ЕК обяснение за изявлението на германския еврокомисар
  • Ивайло Калфин поиска от ЕК обяснение за изявлението на германския еврокомисар

Външният министър Кристиян Вигенин поиска еврокомисарят Гюнтер Йотингер да обясни изказването си, че „България е неуправляема”. Преди два дни в Брюксел Йотингер казал: „Загрижен съм за България, Румъния и Италия, които де факто са неуправляеми, не случайно в много държави се засилват антиевропейските движения”.

В тази връзка българският външен министър подчерта, че страната ни е с работещи и легитимни институции и допълни, че изказването на Йотингер буди недоумение.

„Според мен е доста непремерен език, който един комисар не може да си позволява на публично място”, заяви в коментар пред Дарик евродепутатът от левицата Ивайло Калфин. „Аз днес написах писмено питане до комисията какви са мотивите за това изказване и дали е приемливо в какъвто и да е качество един комисар да го казва. Чакам още отговор”, заяви още той и уточни, че срокът за отговор е шест седмици.

„Но вчера още комисията излезе със съобщение, защото от доста страни имаше реакции след думите на Йотингер, от там заявиха, че това е лично негово мнение и то не ангажира комисията”, поясни още Ивайло Калфин.

Еврокомисарят по енергетика направи остро изказване на годишното събрание на съвместната Германо-белгийска-люксембургска търговска камара. Вместо тържествено слово присъстващите представители на бизнеса и политическия елит чуха много откровена критика за икономическото състояние на Германия и Франция, които не са подготвени за новите предизвикателства. Еврокомисар Йотингер определи също така България, Румъния и Италия като "неуправляеми страни".