Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните
Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните
74616
Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните
  • Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните

Ветеринари от цялата страна излязоха на протест в столицата. Над 50 души се събраха пред Българската агенция по безопасност на храните. Те поискаха от държавата да не намалява парите, които осигурява за профилактика на животните. Медиците настояват и за оставка на шефа на агенцията д-р Пламен Моллов.

Недоволството им е срещу липсата на стратегия и управление на ветеринарномедицинската дейност, както и срещу готвените промени на цените по държавната профилактична програма. Представители на животновъдни организации застанаха срещу протеста на лекарите, като ги обвиниха, че „извиват ръцете на държавата".

Протестът на ветеринарните лекари започна с обиди, скандали и заплахи. На тротоара срещу Българската агенция по безопасност на храните се събраха ветеринарните медици, които поискаха оставката на директора на Агенцията проф. Пламен Моллов.

„Системното неспазване на Закона от страна на БАБХ по отношение на имунопрофлактиката доведе до сериозни сътресения в бранша. Затова сте тук - за да поискате оставката на некомпетентно ръководство по организацията и провеждането на здравеопазването в страната", заяви председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.

От другата страна на тротоара се събраха животновъди, председатели на браншови асоциации в страната. Така започнаха и личните обиди, тъй като позицията на животновъдните асоциации е, че ветеринарните медици извиват ръцете на държавата, а не извършват нужната ветеринарна дейност.

„Тези хора от 2 години не влизат по фермите, те усвояват пари по документи. От ветеринарните лекари има хора, които за 15 дни през декември взеха между 30 и 50 хиляди лева. Не можеш да усвояваш пари за 15 дни за имунопрофилактична програма за 365 дни и да говориш кой е виновният", обясни пред Дарик Димитър Зоров от браншовата асоциация на млекопреработвателите.

Ветеринарните лекари не искат вече да бъдат под шапката на Агенцията по безопасност на храните, а на пряко подчинение на Министерството на земеделието.

Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните
netinfo