/ БГНЕС
Обвиняемият Васил Божков прехвърли от Дубай, където се укрива от прокуратурата, акциите на "Левски" на премиера Бойко Борисов. "След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце" - се казва в писмо, разпространено от "Нове холдинг".

Цветомир Найденов: Божков си поръчва човек, все едно пица си поръчва

В него се посочва, че джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик в 9:00 часа в Министерски съвет, се казва още: "След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

Борисов за Божков: Не влизам в обяснителен режим на обвиняеми

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Симеонов: Божков разказва приказки на Шехерезада, за да се спаси - ще се върне с белезници

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци“.

Горанов: Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието

От "Нове Холдинг" изпратиха в писмо до медиите всички документи за прехвърлянето на собствеността на клуба в последните няколко години, от които се разбира, че акциите на отбора са били прехвърлени последователно от Тодор Батков на Николай Иванов, след това Христо Йовов, Спас Русев и накрая Георги Попов, който е близък съдружник на Божков. Сега Попов от своя страна прехвърля акциите на Бойко Борисов.

В последните дни връзка в Васил Божков в Дубай поддържаше наставника на баскетболния Левски Константин Папазов, като се предполагаше, че именно дой ще получи акциите на клуба, а вчера дори се проведе среща на Папазов с организираните фенове на тима, за да се обсъди бъдещето на клуба.

Съдът остави за трети път в ареста жената на Васил Божков

Хазартният бизнесмен Васил Божков пое управлението на "Левски" в началото на миналата година, като на 13 февруари обяви, че неговите компании ще се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба. Мажоритарният дял акции на отбора бе официално прехвърлен от предишния собственик Спас Русев на партньора на Божков - Георги Попов, по време на Общото събрание на "Левски" на 6 март. В Надзорния съвет на клуба влязоха Попов и други двама приближени на Божков - Александър Тумпаров и Михаил Тодоров.

По покана на Божков изпълнителен директор на "Левски" още в началото на януари стана Павел Колев. Новото ръководство започна работа по оздравяване на финансовото положение на "сините", като наскоро Божков заяви, че за първата си година на управление на клуба е вложил в него 25 милиона лева, докато Колев изработваше нова стратегия за бъдещето на "Левски", според която отборът да може да се самоиздържа до по-голяма степен.

Цветомир Найденов: Щом е невинен Божков, защо избяга от България? Виждал съм ЛиЛана при него

В началото на годината лицензът за хазартния бизнес на Божков бе отнет след приемането на нов закон за хазарта, а след това на бизнесмена бяха повдигнати 11 обвинения от Прокуратурата, като от тогава той се намира в Дубай, заедно с Георги Попов. Преди да замине за ОАЕ, Божков проведе две срещи с феновете на "Левски", като впоследствие председателят на НКП Левски Степан Хиндлиян разкри, че Божков е искал от тях да протестират в защита на неговия бизнес, но те са отказали.

След този развой на ситуацията "Левски" изпадна в тежка финансова криза, като в последните три месеца разчиташе изцяло на финансова помощ от феновете, за да оцелее, но наскоро цялото ръководство на клуба обяви, че ще подаде оставка след края на извънредното положение в България, тъй като отборът е на ръба на фалита.
БГНЕС