/ БТА
"Към 07:00 часа днес 90 345 украински бежанци са влезли в България, от които 42 460 са останали в страната или около 50-53 процента от влезлите. Този процент е относително устойчив, откакто наблюдавам процеса, на денонощие остават в България около 2000-2500 човека". Това каза началникът на Националния кризисен щаб към Министерския съвет полковник Валери Рачев по време на изслушване в парламентарната комисия по туризъм.

"Най-интензивни са пристиганията по частните канали. Понякога тези транспортни фирми имат връзка с хотели, като ние само следим дали хотелът е регистриран по програма "40 лева" за настаняване на бежанци. Вторият по обем канал са автобусите на Министерство на отбраната, които извозват хора, които по някакъв начин са стигнали до границата на Украйна с Молдова и Румъния. Третият канал е през държавните железници, където превозът е безплатен към София и Варна с идеята на следващ етап хората да бъдат транспортирани и до други населени места", заяви Рачев.

"Варна продължава да е най-натовареният регион, на второ място е Бургаска област, като повечето украински граждани отиват на юг, отколкото в Слънчев бряг, но това са хора, които отиват там по свой план, а не по наше разпределение", допълни той.
БТА