По информация на общините в област Ловеч са настанени 276 украински граждани, съобщиха от областната администрация.

Следващата седмица областният управител Виктор Стойчев ще се срещне лично с украинските граждани и с представители на местата за настаняване в Ловеч, на която ще разясни детайлно условията и изискванията за получаване на статута за временна закрила и възможностите, които той предлага, както и как ще се реализира мярката "40 лева" за подслон на бежанци. 

„Не е въпросът само да настаним бедстващите граждани от Украйна, а и да им създадем минимални условия за живот и пребиваване. В повечето случай става въпрос за майки с деца, което предполага активности от неправителствени организации по отношение занимаване с децата, по приобщаване на новодошлите и първоначални знания по български език, за да получат по-добра комуникация“, каза Стойчев. 

Настаниха семейство от Украйна в общински имот в Ловеч

Той добави, че за обучението по български език ще бъдат ангажирани учители по руски. Неправителствени организации като Българския Червен кръст, Сдружение „Граждански инициативи“ и други имат изградени центрове, в които доброволци извършват различни занимания на децата.

„Гражданите на Украйна да бъдат настанени, да им бъдат осигурени минималните условия на живот, да бъдат нахранени и в безопасност - ако това се е случило на територията на Ловешка област, значи всички администрации са си свършили работата“, посочи още Стойчев.

От областната администрация информираха, че в община Ловеч подслон са получили 124-има - 58 в хотел „Ловеч“, 47 в хотел "Президиум", четирима в учебния център на Националния статистически институт в село Сливек, двама в село Йоглав, седем в село Българене и шестима в имот, собственост на Общината. В община Луковит са настанени 26-има, 25 в частна база в Луковит и един в частен имот в село Дъбен.

В община Тетевен - 58 във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, в община Троян – 53-има в 11 частни имота. В община Угърчин са посрещнати 9 – седем в къща, частна собственост, в града и двама в с. Голец. В община Ябланица – четирима в частен имот в с. Добревци и две деца в града, настанени при майката, която е украинка.

Данните за настанените областният управител изисква от общините всекидневно, а всеки понеделник - за регистрираните от областната дирекция на МВР.
БТА