В края на 2018 г. българите били над 7 млн., вече не

Населението на страната продължава да намалява и продължава да застарява

/ БГНЕС
Населението на страната продължава да намалява и продължава да застарява
В края на 2018 г. българите били над 7 млн., вече не
101296
В края на 2018 г. българите били над 7 млн., вече не
  • В края на 2018 г. българите били над 7 млн., вече не
Под 7 млн. души е вече населението на България. Това стана ясно от думите на ръководството на Националния статистически институт (НСИ), които днес представиха демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души, но трайните тенденции показват, че към днешна дата със сигурност вече сме под тази цифра.
 
България се топи като след три войни

"Това, което очаквахме, е, че населението на страната продължава да намалява и продължава да застарява. Продължава да се задълбочава и дисбаланса в териториалното разпределение на населението. Почти 3/4 или 73,7% живее в градовете, като най-големият отрицателен прираст е в Северозападния регион - минус 13 600 души", отчете директорът на статистическия институт Сергей Цветарски.

БГНЕС

Северозападна България: Като след бедствие, заличило живота

"Намалява абсолютният брой на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост. Но намалява и броя на умрелите лица с 1265 души. Добър факт е, че намалява и детската смъртност. Тя достига най-ниското си равнище изобщо в България", посочи още той.

БГНЕС

По думите ми се увеличава броят на сключените граждански бракове, но и броят на разводите.
 
Само за десетилетие населението на България намаляло с над 400 000 души

"Очакваната средна продължителност на живота на населението остава непроменена. Очакванията ни са, че тя би трябвало да нараства", каза още Цветарски.

БГНЕС

От Националния статистически институт продължават с подготовката за националното преброяване на населението, което трябва да се проведе през 2021 г. Другата седмица трябва да бъде определена и назначена комисията, която ще го организира и ръководи.