население спад
население спад / Thinkstock/Getty Images
Прогноза: Населението на България ще бъде под 7 млн. души догодина
98147
Прогноза: Населението на България ще бъде под 7 млн. души догодина
  • Прогноза: Населението на България ще бъде под 7 млн. души догодина
Населението на България ще бъде под 7 милиона до няколко месеца, показва прогноза, базирана на анализ на официалните данни на Националния статистически институт, според които за последната година сме се стопили с близо 50 000 души.
 
Официалният брой на българите в началото на 2019-та трябва да бъде 6 998 000 души, ако устойчивата досега тенденция се запази. Че се топим ще бъде потвърдено емпирично през 2021 година, когато предстои ново преброяване на населението.

ООН отчете: Българите вече са под 7 милиона

В портала за обществени консултации Strategy.bg и на сайта на НСИ е публикувана Концепция на законопроект за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. В рамките на 30 дни ще продължи общественото обсъждане в портала за консултации, като заинтересованите страни могат да дадат мнение за това как да стане преброяването – онлайн, с анкетни карти и преброители, чрез административни източници или смесено.

жилища
БГНЕС

Само за десетилетие населението на България намаляло с над 400 000 души

Друга тема, по която можем да дадем мнение, е дали да бъде включен въпросът за етноса и вероизповеданието. Защо е важен той, обясни директорът на националната статистика Сергей Цветарски.

БАН с прогноза: Около 25% от българското население ще изчезне до 2040 година

 "Дали въпросите, свързани с етническата принадлежност, са нещо, което може да застраши някого било в личен, било в някакъв групов или партиен план, това са неща, които искаме да обсъдим с всички и с ваша помощ, за можем да обясним важността и полезността на информацията, която ще съберем. Да не говорим, че вече има и нормативни актове, които препращат към преброяването като единствен източник за дадената информация, например за вероизповеданието. Няма друг източник на тази информация", каза Цветарски пред журналисти.

население хора
Thinkstock/Getty Images

Северозападна България: Като след бедствие, заличило живота

Предлагат се три варианта за периода за новото преброяване: януари - февруари 2019 година, май - юни 2019 година, ноември - декември 2019 година.

Трябва да се увеличим с 1 млн. души, за да не ни сполети демографска катастрофа

Преброяването през 2011 година е струвало на бюджета около 27 милиона лева, като предстоящото се очаква да бъде малко по-скъпо заради допълнителни дейности, които са предвидени.