/ ThinkStock/Getty Images
Пълни самопризнания пред съда направи Стефан Станев, обвинен в жестокото убийство на приятелката си Виола Николова. 29-годишната жена бе открита мъртва в апартамента на Станев в столичния кв. "Света Троица"  през юни тази година.
 
Полицията разкри жестоко убийство на жена в столицата

Делото срещу него започна на 3 ноември и бе гледано по съкратена процедура, след като обвиняемият направи пълни самопризнания.

Искането на прокуратурата е за налагане на най-тежкото възможно наказание - доживотен затвор без право на замяна, което да бъде намалено на 30-годишна присъда поради самопризнанията. Защитата поиска между 15 и 20 години лишаване от свобода, тъй като Станев е бил наркозависим и преди години е диагностициран с биполярно разстройство. Съдът постанови 25 години затвор за Станев.
 
Дадоха на съд Стефан Станев за убийството на Виола Николова

Станев уби Виола Николова на 23 юни в София, а жестокостта на престъплението шокира дори полицаи с дълъг стаж. Станев пребил до смърт приятелката си със стик за голф, след което я наръгал многократно с нож. 

Той бе заловен от полицията на следващия ден в Созопол, като по пътя пребил момче, което качил на стоп. Убиецът не се е разкаял за стореното.
 
Полицаи с години стаж потресени от убийството на жена в София

В обвинителния акт прокуратурата обяснява, че смъртта на Виола е била мъчителна, а действията на Станев се характеризират с "особена жестокост", като той е проявил "изключителна ярост и ожесточеност" към жертвата.
 
Стефан, който уби Виола, влязъл в клиника с психотичен епизод, отключен от наркотици

Убийството на Виола стана причина за оставката на бившия районен прокурор на София Петър Белчев през юли.

Петър Белчев подаде оставка като районен прокурор на София

Той напусна преждевременно поста, след като се разбра, че негови подчинени повече от година са игнорирали сигнали срещу Стефан Станев.