/ Thinkstock/Getty Images
Районният прокурор на София Петър Белчев е депозирал оставката си пред главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи БНТ.
 
Задържаният за жестокото убийство в София не съжалява

От Софийската районна прокуратура (СРП) поясниха пред "Правен свят", че Белчев е напуснал поста на административен ръководител като акт на морална отговорност заради случая със Стефан Станев, който уби приятелката си Виола, а проверка след това установи, че прокурори от СРП са отказали няколко пъти да започнат разследвания срещу него за закана с убийство.
 
Стефан, който уби Виола, влязъл в клиника с психотичен епизод, отключен от наркотици

По този начин прокурор Белчев поема морална отговорност за тежките нарушения на четиримата прокурори, които са отказали да образуват досъдебни производства срещу Станев, защото няма как да поеме дисциплинарната. Той ще остане като редови прокурор в СРП, поясниха говорителят на районната прокуратура Виолета Желева.
 
Преди две седмици главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че работата на тези четирима прокурори ще бъде проверена и те ще бъдат наказани.
 
Проговори бившата съпруга на Стефан, който зверски уби приятелката си

Станев беше задържан, след като преби пътуващ с него на автостоп младеж, като стана ясно, че непосредствено преди това е убил жестоко приятелката си Виола Николова. Срещу Станев в последната година обаче са подавани няколко пъти жалби за закани с убийство към бившата му съпруга Благовеста Попова и семейството й, но МВР и прокуратурата упорито са отказвали да се занимават със случая. Миналата година Попова е искала от съда да ѝ бъде предоставена закрила, но е получила откази и от Софийския районен съд, и от Софийския градски съд.
 
Проверяват прокурори, отказали разследване срещу убиеца на Виола

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство едва по последната жалба на Благовеста Попова, но на 28 юни - 5 дни, след като вече беше известно, че Станев е убил настоящата си приятелка Виола. Преди това четири пъти в рамките на една година, прокурорите Дияна Векилова, Велин Воденичаров, Валери Василев и Валентин Филипов отказали да образуват досъдебни производства, като в постановленията им липсвали мотиви.