/ iStock/Getty Images
14 партии и 5 коалици са подали заявления за регистрация, обяви ЦИК
Три електронни услуги за местните избори предоставя Държавна агенция „Електронно управление", съобщиха от институцията.

ГЕРБ спазиха традицията, регистрираха се първи за местните избори (СНИМКИ)

Те са „Вписване в избирателния списък по настоящ адрес“, “Гласуване с подвижна избирателна кутия“ и „Изключване от списъка на заличените лица преди предаване на избирателния списък на Секционната избирателна комисия“.  

БСП се регистрира в ЦИК в очакване на компроматна кампания

Заявленията за трите електронни услуги се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден или 12 октомври, пред съответните институции. Услугите се предлагат временно, само за местния вот на 27 октомври.  

Рекордно скъпи местни избори

За да ги заявим, трябва да имаме инсталирано на компютъра си Квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) или Квалифициран електронен подпис (КЕП), профил в системата „Електронно връчване“ и  инсталиран Adobe Reader. Такса не се дължи.

Министерски съвет реши кой какви отговорности ще носи при кметските избори

Попълнената и подписана електронна форма на заявлението се изпраща чрез Системата за сигурно електронно връчване към избраната общинска администрация. Услугата извършват общините, които са присъединени към системата, без да има други изисквания към тях. След като получи заявлението, съответната администрация трябва да изпълни избраната услуга, съгласно изискванията на Изборния кодекс.

Междувременно говорителя на ЦИК Александър Андреев обяви, че към момента са постъпили заявления за регистрация от страна на 14 партии и 5 коалиции; а 3 партии и една коалиция са се регистрирали. Предстои в следобедната част на заседанието след 14:30 да продължи регистрацията на онези партии и коалиции, за които са се върнали подписките и няма дадени указания.

На 2 септември ЦИК започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17,00 ч. на 11 септември 2019 г.

Трите парии, които са регистрирани към момента са ГЕРБ, ВОЛЯ и СВОБОДА, а коалицията, която е регистрирана е „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“.

Андреев посочи и решение на ЦИК, с което предвиди приемането на протоколите на СИК и останалите книжа и материали от ОИК в Столична община технически да се извършва едновременно в три обособени пункта на територията на град София. В първия пункт ще се приемат книжата и материалите от следните административни райони: Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица.

Във втория пункт ще се приемат книжата и материалите от следните административни райони: Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуене, Сердика, Слатина и Средец. В третия пункт административни райони: Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча купел.