/ / iStock/Getty Images
Тревожни данни за младите хора и дрогата. Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана, показват последните проучвания. Според статистиката - над 25% от младежите са употребявали наркотик.
 
Най-популярната дрога сред студентите е марихуаната, следвана от хашиша, амфетамините и кокаина. Младежите употребяват наркотици почти всеки ден. Данните показват още, че първият досег на студентите до наркотици най-често става по време на купон.

Над половината анкетирани в проучването са на мнение, че употребата на марихуана е опасна за здравето.
 
Нови синтетични наркотици се появяват на пазара, стари се завръщат

През последните години синтетичната дрога става все по-популярна и опасна. „Разликата между синтетични наркотици и останалите е, че те се правят предимно и само от химия. Повечето тийнейджъри използват интернет и е много лесно да попаднат на наркотично вещество, което могат да си поръчат”, коментира Стефан Бакалов - началник отдел в Митническо разузнаване и изследване, цитиран от NOVA.
 
Освен че достъпът е лесен, и цената е по-ниска. „Един грам кокаин се търгува за 100-130 лв., докато същото количество синтетика за 20-30 лв. максимум”, допълва той. Същевременно обаче синтетичните наркотици са в пъти по-опасни.

„Те са изключително мощни вещества. От 1 грам може да се направят 10 000 дози. Представете си колко е силно”, посочва още Бакалов.

Синтетичната дрога може да доведе до смърт още при първия прием, заяви експерт

Консумацията, дори на една доза, може да се окаже смъртоносна. 

„Новите наркотици са много опасни заради наличието на психостимуланти в тях. Тези наркотици имат силен ефект върху мозъчните центрове на дишането и сърдечната дейност. Могат да доведат до летален изход”, каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница  „Св. Иван Рилски”. 

/ iStock/Getty Images

Дизайнерските дроги са с непредвидими последици и могат да доведат до мощни психози

По думите й през последните години броят на хората, които стигат до хоспитализация след употребата на синтетична дрога, се увеличава.
 
Оказва се, че синтетичната дрога е по-опасна дори от кокаина и хероина. Зависимостта се лекува по-трудно от тази към другите наркотици. Причината - този вид създава психическа зависимост, но не и физическа.
NOVA