Нови синтетични наркотици се появяват на пазара, стари се завръщат
Нови синтетични наркотици се появяват на пазара, стари се завръщат / снимка: МВР-Сливен

През последните шест месеца на пазара се появяват нови синтетични наркотични вещества. Това стана ясно от думите на началника на отдел „Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов.

Действието на новопоявилите се наркотици върху човека не е ясно, тъй като те все още не са изследвани, допълни още той. Бакалов подчерта, че тази дрога може да бъде купена дори чрез интернет.

Синтетичната дрога може да доведе до смърт още при първия прием, заяви експерт

Цветни пакетчета с картинки и имена като „Джамейкън голд", на които никъде не е опоменато какво точно е съдържанието, могат да се купят от всекиго в интернет. Началникът на отдел „Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов сподели, че през последните месеци се забелязват нови синтетични наркотици, които наподобяват старите. 1500 са синтетични канабиноиди на пазара предимно в Европа и САЩ. Тази нова дрога е неизследвана и не се знае какво е влиянието й върху човека и неговата психика, каза Бакалов. За съжаление, по-често децата въобще не знаят какво вземат, допълни той.

Дизайнерските дроги са с непредвидими последици и могат да доведат до мощни психози

Бакалов подчерта, че изчезнали от пазара наркотични вещества се завръщат и даде пример: "Има няколко случая на MDMI - наркотично вещество, изчезнало от пазара през последните четири-пет години, но в последната година се завръща с нова сила не само в България, а и в Европа. България е една от пет-шест страни в Европа, където има бум на MDMI".

Цените, на които се продават дизайнерските наркотици, са достъпни и за да се снабди човек  с тях, дори не му е нужен дилър. "Можеш да влезеш в интернет и да си поръчаш наркотично вещество, което е нов синтетичен наркотик, който струва 10 евро. За 10 евро вземаш пет дози, които ти се доставят вкъщи по пощата в рамките на седмица", каза Бакалов.

„Дизайнерски” дроги докарват младежи до лудост и убийства

Често синтетичните наркотици се произвеждат в Китай. Огромен проблем е, че те имитират кокаина, хероина и марихуаната и бързо навлизат на пазара във времето, през което все още не са забранени.