/ БГНЕС
Увеличена електорална дистанция между ГЕРБ и БСП и шанс за парламентарно представителство на ВМРО и Демократична България при избори днес - това е ефектът от изборите за Европейски парламент според данните от редовното проучване на "Тренд" направено от 5 до 12 юни сред 1008 души по поръчка на вестник "24 часа".

графика Тренд

ГЕРБ увеличава преднината си пред своя основен опонент БСП и през юни социолозите регистрират разлика от почти 5 на сто от всички анкетирани. В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете от близо 8 процента.

„Тренд“: Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след „Апартаментгейт“


ДПС запазва традиционното си влияние със 7.1 на сто от всички интервюирани.

Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори, те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за Демократична България.

Моментната снимка през юни сочи, че това ще са единствените три формации, която със сигурност ще прескочат изборната бариера от 4% при евентуални парламентарни избори. Близо до чертата от 4% остават ВМРО и Демократична България.

"Обединени патриоти" като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%) при спонтанните отговори. Сходен резултат се отчита и при "Воля" (1,2%), и "Атака" (1,1%).

Мнозинството от българите (52 на сто) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 29 на сто са на обратното мнение.

Коя партия колко и кои депутати праща в ЕП? (ОБЗОР)

Анализаторите не отчитат съществена динамика в оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия. През юни 20%от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65% са на обратното мнение.

При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30% на 54%. При президента се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности, коментират от "Тренд". Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48 на сто, а отрицателната - 33%.
БТА