/ iStock/Getty Images
Утре (19 август) след 09:00 ч. два екипа на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) ще транспортират до ГКПП „Калотина“ останалите под медицинско наблюдение в старозагорската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ сръбски граждани, хоспитализирани след тежкия инцидент с автобус на магистрала „Тракия“. Това съобщиха от пресцентъра на Здравното ни министерство. 

Създадена е организация след преминаване на границата пациентите да бъдат поети от сръбски медицински екипи.

Пациентите, които ще бъдат транспортирани утре, са с подобрено общо състояние.

В старозагорската болница под медицинско наблюдение остава един възрастен, като очакванията са той да бъде приведен за медицинско наблюдение в Сърбия след няколко дни. 

По-рано днес транспортираха успешно две от децата, пострадали най-тежко при инцидента със сръбския автобус на "Тракия". Те първоначално бяха приети в старозагорската болница, след това преместени за лечение и стабилизирани в болница „Пирогов“. А днес с два медицински хеликоптера и специализирани екипи се прибраха в Сърбия. 

"Състоянието на децата, настанени в "Пирогов" след автобусната катастрофа на АМ "Тракия", е наистина по-добро. Не са напълно оздравели, но не са в критично състояние. Сутринта говорих с екипите от "Пирогов", които оперираха децата, те ме увериха, че могат да бъдат транспортирани на 100%. Никакъв натиск не е имало от сръбска страна децата да бъдат превеждани. Вчера и днес им видяхме състоянието - от гледна точка на близките на децата, ще се чувстват по-комфортно ако са на територията им". Това обяви около днес здравният министър Асен Меджидиев на брифинг от Летище София, хеликоптерите от Сърбия взеха двете деца.

"Със сръбския здравен министър се разбрахме, че те ще бъдат транспортирани единствено след преценка на българските лекарски екипи. Няма опасност за живота им", увери здравният министър.

На 15 август седем от най-малките деца, които бяха най-леко пострадали, също бяха транспортирани до границата със Сърбия със специална организация, линейки и екипи. 

Междувременно през този период към Сърбия с частен превоз се прибраха и останалите хора от автобуса, които не бяха пострадали или бяха с леки наранявания. 

В неделната привечер на 14 август един тежък инцидент на магистрала „Тракия“ вдигна на крак спешна помощ, пожарна, полиция и прокуратура. Сръбски автобус с около 50 пътници, предимно деца, се преобърна в канавката на 217-и км в посока София. Те се прибирали към родината си след участие във фолклорен фестивал по нашето Черноморие. 12 души, от които само 2 възрастни, бяха настанени за лечение в болницата в Стара Загора. 2 деца бяха спешно транспортирани към болница „Пирогов“ в София заради усложнения. Шофьорът на автобуса беше арестуван. Основната версия към момента е човешка грешка.