Тежка катастрофа с автобус стана при 27 км на магистрала „Тракия“, близо до проход "Траянови врата", преди Ихтиман. По официална информация шестима души са загинали на място. 22 са ранени и сред тях има дете. Всички те са откарани в болници в София.
 

Снимки от катастрофата на АМ "Тракия"

катастрофа Тракия
БГНЕС

Причините за инцидента

Сигнал за инцидента е получен малко след 11:00 ч.

По последна информация автомобил е засякъл и ударил странично автобус на „Юнион Ивкони“ и го е избутал в канавката.

Комисар Младен Маринов потвърди, че има следи от съприкосновение между автомобила и автобуса. „И ние получаваме информация за засичане. Това трябва да се потвърди с автотехническата експертиза“, добави той.

„Имало е съприкосновение между два автомобила - един лек „Рено“ и автобусът, който е карал в нормалното платно. Той е бил изпреварен от лекия автомобил и вероятно нещо е станало между тях, тогава се е случило всичко. Не са били с превишена скорост, около 95-97 км/час. Изпреварен е с неголяма скорост от лекия автомобил“, допълни и вътрешният министър Радев.

Младен Маринов: Жертвите на място са 6, имало е засичане на автобуса

45 души са пътували в катастрофиралия автобус, МВР откри телефони за близките

катастрофа Тракия
Александра Димитрова

 

Собственик на „Юнион Ивкони”: Кола се е завъртяла на пътя, ударила е странично автобуса и той изхвърчал

Веднага на мястото на инцидента са пристигнали спешни екипи на Бърза помощ, пожарни и полиция. От Спешна помощ са транспортирали ранените към лечебни заведения в София.

катастрофа Тракия
БГНЕС

Какво е състоянието на ранените при инцидента?

На място са загинали 6 души. Пострадалите са 22-ма, те са настанени в 4 болници. За седем човека има опасност за живота. По първоначално подадена информация от районна координационна централа към ЦСМП в София са поискани от страна на полицията още коли за извозване на починали. Така е настъпила объркващата информация за боря загиналите, поясниха от ЦСМП.

10 от пострадалите в катастрофата са настанени в болница „Св. Анна“ - трима мъже и седем жени. Четирима са в тежко състояние, със съчетани травми, като на двама се правят операции по спешност.

Четирима души, от които дете, са приети в „Пирогов“. Това каза проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, във връзка с тежкия инцидент на автомагистрала „Тракия“.

„Имаме организация създадена, чакаме още пострадали. До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма“, каза проф. Балтов. По думите му детето вече е в операционната. „Бързаме да бъде направено дрениране на белия дроб, за да може дишането да се възстанови“, допълни той и уточни, че на детето му предстоят още изследвания. Проф. Балтов посочи, че в болницата са постъпили две жени, като едната е насочена към хирургичен кабинет, другата през травматологичен както и един мъж, който е с данни за черепно-мозъчна травма. „Очакваме още линейки. Знаем, че 14 линейки са изпратени на място на произшествието. Не мога да кажа за момента нищо, предстоят изследвания, знаете, че това е процес, който изисква време“, заяви изпълнителният директор на болницата.

Пътник от автобуса след трагедията на „Тракия“: Ужасна гледка беше, всички викаха

Три жени, пострадали при катастрофата, са настанени във Военномедицинската академия (ВМА). Те са в стабилно състояние, без опасност за живота. Предстои да бъдат хоспитализирани за лечение и наблюдение, посочват от болницата.

Още двама пострадали без опасност за живота са постъпили в Спешното приемно отделение на „Аджибадем Сити Клиник Токуда“ след автобусната катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Ранените са в стабилно състояние. И двамата са със счупвания на краката, предстоят им ортопедични операции и прием в Ортопедичната клиника. В момента се провеждат допълнителни изследвания за уточняване на общото състояние и отхвърляне на вътрешни травми.

В „Софиямед” пък е приет шофьорът на автобуса с контузия на гръдния кош и отново без опасност за живота.

Като перфектна определи координацията в първите минути след инцидента директорът на Столичната спешна помощ Георги Гелев.

Спасяването на пострадалите при катастрофата е било организирано по най-бързия начин

От Националния кръвен център допълниха, че разполагат с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, за да се окаже необходимата медицинска помощ на пострадалите в отделните болници. Центърът е направил нужната организация с подсилени екипи за кръводаряване, които са готови да приемат всеки, желаещ да дари кръв за ранените при катастрофата.

Каква е най-вероятната причина за тежката катастрофа с автобус на „Тракия“?
 
 

 

Публикувахте от Аммар Бадауи в 13 април 2018 г.

Движението в участъка на инцидента вече е отворено, но се извършва двупосочно в лентата за Бургас. Това заяви за Дарик началникът на КАТ Бойко Рановски. Като обходен маршрут може да се ползва и старият път в посока София, но и на двете места колоните са километрични.
 
„В момента магистралата е отворена, движението се пропуска, но бавно и внимателно. Колоната е сериозна. Към момента движението по участъка на магистрала „Тракия“, където е инцидентът на 27 км, се извършва двупосочно в лентата в посока Бургас. Така че пътуващите в посока София трябва да знаят, че ще се движат в колона. Нека бъдат търпеливи, внимателни“, посочи Рановски.
 
„Другата възможност за пътуващите в посока София е на пътен възел Вакарел да бъдат отклонявани по стария път в посока София. Там също има образувана доста сериозна колона, тъй като в продължение на два часа и половина автомобилите бяха отклонявани по този маршрут, така че там също трябва да са внимателни. Нека да са търпеливи хората. Автобусът все още не е изтеглен, продължават и огледите на мястото на инцидента. Не се очаква скоро да бъде отворено цялото платно в посока София“, допълни началникът на КАТ.

МВР е открило и телефонна линия, на която близките на пострадалите могат да получат информация. Номерата ги има на сайта на Министерство на вътрешните работи, ще ги има прокуратурата, ще са и при Министерство на здравеопазването.
 
Телефоните за контакт са: 02 982 5154 и 0889 94 42 60.

катастрофа Тракия
Александра Димитрова


Всички новини около катастрофата на АМ „Тракия“ можете да следите тук