Александър Русанов и Теодора Маджарова
Александър Русанов и Теодора Маджарова / netinfo
Българката Теодора Маджарова, която се намира в Бразилия в тежко здравословно състояние, отпътува тази сутрин от Сау Паулу за България с редовен полет до Истанбул.
 
Теодора и мъжът й могат да се приберат в България

От болницата в град Можи Гуасу до летище Гуарулос – Сау Паулу жената е транспортирана със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул.
 
Служители на Министерството на външните работи на Федерална република Бразилия и на авиокомпанията са подпомогнали преминаването през летище "Гуарулос”.
 
На летище „Ататюрк” в Истанбул Теодора Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще я превози до София.
 
Местните институции оказват пълно съдействие. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи.
 
В случай че възникне необходимост от хоспитализирането ѝ в Истанбул, тя ще бъде приета в болница, която е разположена в непосредствена близост до летище „Ататюрк“, която е подготвила за целта лекарски екип, съобщават от Външно министерство.

Българка е в безизходица в Бразилия в тежка битка с рака (ВИДЕО)
 
По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Турските медицински специалисти, придружаващи Теодора Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет Спартан, не би спестило време.
 
Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането. Генералните ни консулства в Истанбул и Одрин ще окажат съдействие при преминаването на линейката през държавната граница.