ВМРО
ВМРО / БГНЕС
НПО на магистратите се възмути от позицията на съдийската колегия по случая Полфрийман
Безпрецедентно изправяне на една част от съдебната гилдия срещу друга допуснаха от НПО-то на Калин Калпакчиев. Заради него съдии се разсърдиха на съдии. Това стана факт след гневната декларация на Съюза на съдиите в защита на неговия шеф Калин Калпакчиев и по адрес на членовете на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет заради позицията им на съчувствие към близките на жертвата на австралийския убиец Джок Полфийман.

Именно съдия Калпакчиев бе начело на съдийския състав, пуснал на свобода близо 7 години предсрочно убиеца на Андрей Монов. Според Съюза на съдиите обаче е изпълнявал закона и не той, а колегите им от съдийската квота във ВСС са се поддали на политически натиск. Според съюза на Калпакчиев членовете на съдийската колегия нарушават съдебния закон и участват в охулването му, като се присъединявали към обществения натиск. От съдийския съюз хулят още колегите си съдии, че допуснали на съдията да се потърси дисциплинарна отговорност и Калпакчиев да бъде даже "малтретиран".

Припомняме, че главният прокурор поиска ВКС да се заеме отново с предсрочното условно освобождаване на австралиеца след жалба на семейството на жертвата му, а ВМРО внесе сигнал до ВСС. Стана ясно още, че съдия Калпакчиев е трябвало да си направи самоотвод заедно с още една от съдийките, тъй като имат тесни взаимоотношения с Българския хелзинкски комитет. Комитетът ги е награждавал и финансирал, те пък взели предвид неговата дума за поправилия се Полфрийман за доказателство да го пуснат на свобода. Протести на партии и граждани се зародиха след възмущението в обществото по скандалния случай, а с всичко това обявява несъгласие Съюзът на съдиите, както личи от текста на позицията.

Ето какво пише в декларацията на съдийската неправителствена организация:

С  настоящото Ви  уведомяваме,  че  съгласно  чл.16,  ал.1  от  ЗСВ (текстът на закона може да бъде намерен и на интернет страницата на ВСС) Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява  и  отстоява  независимостта  й,  определя  състава  и организацията  на  работата  на  съдилищата,  прокуратурите  и следствените органи и обезпечава финансово и технически тяхната дейност, без да се намесва в нейното осъществяване.

Спубликуваната на24.09.2019г. „Позиция на Съдийската колегия на ВСС”във връзка с постъпил „сигнал”от една политическа партия и изказвания  на  представители  на други политически  партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, Вие не само  че  не  изпълнявате  това  си  основно  задължение,  но  се присъединявате  към безпрецедентен политически  и  обществен натиск  върху конкретен съдебен  състав  и съдебната  властк ато цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство. По този начин Вие  рушите  основни  устои  на  правовата  държава-върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Напомняме Ви, че решението по всяко дело се постановява въз основа  на  закона  и  събраните  по  съответния  процесуален  ред доказателства.

В тази връзка недопустимо е точно членовете на Висшия  съдебен  съвет,  предвид  горепосочената  разпоредба  на ЗСВ, да „споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта”  относно  конкретен  съдебен  акт,  изразено  от граждани,  групи  отграждани  или  политически  партии.Редът  за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона.Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове сане само допустими, но и желанив едно демократично общество. От друга страна  личните  нападки  и  заплахи  към  съдията  или  съдебния състав,  постановил съответния  съдебен  акт,  включително  и  за физическа  саморазправа,  са  абсолютно  недопустими.  Именно  в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция-Висшия съдебен  съвет,  тъй  като  само  по  този  начин  се  утвърждава върховенствотона закона и независимосттана съда. В този смисъл и духса и приетитеот самите Вас Стандарти за независимостта на съдебната  власт (решение  на СКна ВССпо  протокол  No31от 23.10.2018г.).

Вместо това българският съдия получава от Вас ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията  на  политически  партии  и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване. Гореописаните Ви  действия  са  в разрез  с  всички общоприети в световен мащаб основни принципи на една демократична правова държава  с  установено  върховенство  на закона  и  разделение на властите, като в същото времепредставляват и грубо неизпълнение на служебните Ви задължения. Считаме,  че  ако  изпълнението  на тези служебни  задължения  е непосилно за Вас, разпоредбата на чл.27, ал.1 ЗСВ вр.чл.130, ал.8, т.1 от КРБ дава възможност за достоен изход.