/ БГНЕС, архив
Апелативният съд в Пловдив върна в ареста Ахмед Муса, подсъдим за радикален ислям и съпричастност към "Ислямска държава".
 
Мотивите на съда са, че има опасност той да се укрие заради висящото наказателно производство срещу него за подобни престъпления, както и заради честите му пътувания зад граница и близките му контакти с лица в чужбина.
 
Ахмед Муса заменя ареста с домашен арест

Ахмед Муса Ахмед е обвиняем с още 13 души по дело за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.
 
Според таен свидетел на обвинението Муса е призовавал поддръжниците си да заемат бойни позиции под знамената на "Ислямска държава" и е проповядвал на фона на черно знаме с арабски надписи.
 
Експертизи с преводи от арабски и турски представят по ислямското дело в Пазарджик

От 14-те обвиняеми само Ахмед Муса остава в ареста, другите са с по-леки мерки за неотклонение.
 
Това е второто определение на Апелативния съд в Пловдив, с което се отменя определение на Окръжния съд в Пазарджик за мярката на Ахмед Муса. На 18 ноември 2016 г. мярката "задържане под стража" на Муса бе заменена с парична гаранция, но и тогава апелативните съдии я отмениха.
Агенция Фокус