/ БГНЕС, архив
Процесът срещу 14 души от Пазарджик, обвинени в разпространяване на идеите на джихадистката групировка „Ислямска държава" продължава.

Експертизи и преводи от арабски и турски език на материали, намерени в личните компютри на част от подсъдимите, представят днес пред Окръжния съд в Пазарджик вещи лица по делото срещу 14-тимата, обвинени в проповядване на радикален ислям и религиозна омраза. Поредното заседание от процеса започва в 9.00 часа. 

Призовани са две вещи лица. В досъдебното производство те са работили по експертизи на базата на записи от компютрите, направили са преводи и са изготвили анализи на текстовете. Днес ще трябва да представят изводите си пред съдебния състав.

Окръжният съд не пусна Ахмед Муса от ареста

На предишното заседание през март бе представена тройна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза. Психиатърът д-р Николай Попов предизвика напрежение с категоричния си извод, че Муса е готов да пожертва и децата си за исляма. Становището на тримата експерти е, че всички подсъдими са психически здрави и в състояние да отговарят пред закона за деянията си.