/ ThinkStock/Getty Images
На 1 октомври 2014 г. взрив в завода за боеприпаси в Горни Лом отне живота на 15 души - 13 мъже и 2 жени
След трикратното отлагане заради нередовно призоваване, Апелативният софийски съд ще гледа жалбите срещу оневиняването на четиримата обвиняеми, привлечени от прокуратурата като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом от 2014 година, при който загинаха 15 души.

Отложиха заседанието по делото „Миджур“ за 16 юли (СНИМКИ)

Очаква се съдът да даде думата на частния съдебен обвинител Димитър Димитров, баща на загиналия на 26 години Михаил, който протестира, че във внесения обвинителен акт прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които лично са допринесли за тази трагедия.

Припомняме, че на 1 октомври 2014 г. взрив в завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом отне живота на 15 души - 13 мъже и 2 жени. През лятото на 2019 г. Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за взрива в „Миджур“.

Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, бе оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима.

Съдът гледа жалбите на четиримата обвиняеми за взрива в Горни Лом

Втората обвиняема - Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинения.
В момента на взрива тя е работила в министерството на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен, според Окръжния съд. Василев е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР.

Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур”, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.
БГНЕС