МВР трябва да плати близо 500 лева разноски по делото
Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов министър Владислав Горанов. Това пише в решение на съда.

Главна дирекция ''Национална полиция'' е осъдена да заплати на Горанов 490 лева разноски по делото, от които 480 лева адвокатско възнаграждение и 10 лева държавна такса.

В мотивите съдия Яна Димитрова записва, че е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което ограничава правото на защита. Нарушението е свързано с фактическата обосновка на задържането. Съдът цитира решение на Съда по правата на човека в Страсбург срещу България, според което не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане.

Арестът на Борисов е бил незаконен, постанови съдът

От решението на съда става ясно, че на 17 март е бил разпитан премиерът Кирил Петков. Повод е получен доклад от Министерството на финансите за дейността на агенцията за одит на средствата от ЕС и дирекцията ''Национален фонд'' при МФ. Още същия ден вечерта при условията на неотложност е претърсено жилището на Горанов. Там е била издадена и заповедта за задържането му.

Ограничаването на основно прогласено в Конституцията право на свободно придвижване не може да почива на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани и в рамките на настоящото производство, пише в решението.

Борисов, Горанов и Арнаудова - на разпит в прокуратурата

Решението може да бъде обжалвано.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена  Васил Божков.  Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани.