/ БГНЕС
Студентите в Софийския университет намаляват, държавната субсидия расте
95368
Студентите в Софийския университет намаляват, държавната субсидия расте
  • Студентите в Софийския университет намаляват, държавната субсидия расте
Софийският университет "Св. Климент Охриски" вече няма да финансира ушиването на шапки за дипломирането на абсолвентите. Това решиха делегатите на Общото събрание на най-старото висше учебно заведение у нас.
 
Софийският университет увеличава стипендиите за студентите

Предвиждат се средства само за  тоги. Най-старото висше учебно заведение у нас обучава 10% от студентите в страната и получава близо една пета от държавната субсидия, но въпреки това заплатите на преподавателите са около средните, стана ясно по време на обсъжданията.
 

БГНЕС


Студентите в Софийския университет намаляват, като през тази учебна година те са с над 700 по-малко в сравнение с миналата, намаляват и щатните бройки в администрацията. Въпреки това държавната субсидия се е увеличила с 6 млн. лева. Това отчете ректорът проф. Анастас Герджиков по време на днешното Общо събрание, но започна доклада си с коментар за шапките.
 
"Въпреки че съм малко обиден, че така единодушно решихте да оставите ректора без шапка в зимния сезон, мое задължение е да ви представя годишния отчет за дейността на университета", заяви той.
 
Софийският университет остава най-предпочитаното висше учебно заведение у нас

Има известно увеличение на преподавателските заплати, но и с него те остават около средните в бранша, а причината, според проф. Герджиков са магистърските програми.
 

БГНЕС


"Ние сме удвоили именно магистърските програми с минимум под 5 човека. магистърските програми са двойно повече отколкото са били преди години, при същия брой магистри. това е причината да имаме средства за възнаграждения, а да нямаме средства за заплати", разясни ректорът.
 
Актуализират списъка със защитените специалности и направления

Попитан дали се подготвя документ, който да регламентира задължителен минимум на обучаващите се в магистърските програми, проф. Герджиков отговори отрицателно и обясни, че трябва да се търси най-правилното решение.