Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока
Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока / снимки: БГНЕС
Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока
81211
Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока
  • Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока

Стотици се събраха на протеста на работодателите и синдикатите срещу увеличението на цената на тока. Недоволството е продиктувано от предстоящото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените за новия регулаторен период.

Първият ценови модел предвиждаше изравняване на цената „задължение към обществото” за двете категории платци, т.е. индустрията, която плаща 18,93 и за битовия потребител, който плаща 53 лева да плащат по 40,21 лева. Заради критиките на бизнеса, регулаторният период беше отложен с един месец, в който трябваше да бъдат направени законодателни промени, които да променят изходните данни и да дадат възможност на КЕВР да вземе друго решение.

Работодателите обаче заявиха, че не всички промени са приети от парламента, което доведе и до днешния протест, към който се присъединиха и синдикатите. Исканията на протеста на работодателите и синдикатите са за реформи, спиране на кражбите и да няма промяна на цената на тока до догодина, когато трябва всички потребители да излязат на свободния пазар.

Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока
netinfo

„Вдигаш тока, дай оставка” - това скандираха пред сградата на енергийния регулатор на днешния протест срещу увеличение на цената на тока работодатели и работници, членове на четирите национално представителни работодателски организации и двата синдиката.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов
се обърна към присъстващите: „Братя и сестри, колко пъти в историята на България работодател се е обръщал към вас с тези думи. Отговорът е никога. Колко пъти синдикати и тработодатели заедно са излизали на национален протест, за да защитят своите общи интереси. Отговорът е никога. Колко правителства могат да удържат натиска на работодатели и синдикати заедно. Нито едно. Ние сме тук не да сваляме правителства, а да помогнем на нашето правителство заедно да намерим аргументи да убедим КЕВР да не повишава цената на тока”.

Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока
netinfo

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че синдикати и работодатели не искат да се карат кой да плаща надписаната сметка. Тя по думите му е надписвана ежегодно с над 1,3 млрд. от  американските централи „Марица 1” и „Марица 3”, фотоволтаиците, топлофикациите и заводските централи.

„Всички, които работят в нарушение на закона, трябва да продават енергията си на пазара на пазарни цени, както продаваме ние. Затова ние казваме „Не” на кражбите, „Да” на реформите”, обърна се той към протестиращите.

Изпълнителният секретар на КНСБ Николай Недев заяви, че синдикатите подкрепят протеста на работодателите по две причини. „Решението за увеличаване на цената на тока, което ще удари индустрията, ще застраши нашите работни места и доходи. Не приемаме и въведената със закон 5% такса за производителите на електроенергия, която ще доведе до фалит на топлоцентрали и закриване на мини”, заяви Недев.

Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока

Протестиращите са категорични, че последици за тях ще има. „Тази цена на тока ще води до повишаване на цените като цяло, следователно може да се стигне до съкращения в част от предприятията и намаляване на работната заплата”, прогнозира участник в протеста.

Стотици излязоха на протест в София заради цените на тока
netinfo

Протестът поиска и оставката на шефа на регулатора Иван Иванов.

В петък предстои КЕВР да вземе окончателното решение за цената на тока.