Министър Боил Банов
Министър Боил Банов / БГНЕС
След 15 август ще бъде решен статутът на „Царските конюшни“. Това каза министърът на културата Боил Банов преди подписването на споразумението за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието.

Ускоряват процедурата по даване статут на културна ценност на „Царските конюшни“
 
„Дали някой пали, или не пали преди една година или след една година, ние не можем да кажем и да сложим жива охрана. Можем да променяме съзнание, както правим с това споразумение днес. Но дали някой ще пали след една година, дали е палил преди една година, няма никакво значение. По закона за културното наследство този обект се охранява по същия начин“, каза министър Банов.

Искали да строят 12-етажна сграда на мястото на „Царските конюшни“
 
„Даването на статута за културна ценност дава повече възможности на собствениците да търсят инвестиции по програми и проекти, за да поддържат, което е важно. Но фактически като охранителни режими. А охранителни го казвам пак, защото имам чувството, че много хора не ме разбраха. Охранителни не означава, че при даването на статут на културна ценност ще наредим там милиционер-учител, милиционер-учител, за да ги пази. Няма как да стане и не е това смисълът на закона“, допълни той.

Разследващите за версиите за пожара на Царските конюшни