ваксина
ваксина / Thinkstock/Getty Images
Това твърди възстановеният директор на Университетска болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който бе уволнен от Москов.
Скандалът със спрените от прокуратурата турски ваксини е чутовен, каза пред bTV възстановеният директор на Университетска болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който бе уволнен от Москов.  "Бившите здравен министър и премиер щяха да приложат на десетки български деца ваксини, които са 2000% по-токсични от допустимото", посочи той.

Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит

Д-р Дечев коментира скандала с дарените турски ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, комбинирана петкомпонентна ваксина за деца Пентаксим и ваксина за Хепатит Б – Еувакс. В края на ноември миналата година Петър Москов и заместникът му Персенски се сдобиха с обвинения по този повод. И на двамата им бе наложена мярка за неотклонение „подписка”, а членовете на кабинета, включително и Бойко Борисов бяха привиквани на разпит в следствието, тъй като решението за ваксините е било взето на подпис.

Прокуратурата препоръча да не се използват ваксините от Турция срещу хепатит

„Там има два вида т.нар. турски ваксини – едната, сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана”, заяви д-р Дечев тази сутрин.

Здравното министерство: Внесената от Турция ваксина против хепатит е безопасна

„За другата ваксина, която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата – тази ваксина, количеството на отровното вещество живак в нея превишава 2000% от максимално разрешеното”, съобщи д-р Дечев. „Тези ваксини са спрени, но това се готвеше да се приложи върху десетки български деца от Петър Москов и лично от премиера, който го покриваше през целия този период”, допълни той.
 
БГНЕС