Здравното министерство: Внесената от Турция ваксина против хепатит е безопасна
Здравното министерство: Внесената от Турция ваксина против хепатит е безопасна / ThinckStock/Getty Images

Внесената от Турция противохепатитна ваксина "Еувакс" е безопасна и отговаря на световните стандарти и изисквания, но не е предназначена за задължителния имунизационен календар и няма да бъде прилагана върху български граждани.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването във връзка с твърденията на някои политически лидери и медийни публикации.

Москов призна: Половината ваксини от Турция не могат да се ползват у нас

Твърдението, че ваксината съдържа опасен за живота на хората живак, е невярно и се основава върху целенасочено грешно поднесена специфична информация, се посочва в прессъобщението.

Всяка една от ваксините, присъстващи в задължителния имунизационен календар на българските деца, включително и внесените от Турция, са със същия състав и същите притежатели на разрешителни като на прилаганите през последните години у нас и отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и Световната здравна организация.

След последните изявления на лидера на БСП стана абсолютно ясно, че тази атака е политическа от самото си начало и преследва партийни цели, се казва в прессъобщението.