Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит
Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит / Sofia Photo Agency, архив
Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит
83663
Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит
Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит
  • Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит
  • Какво ще се случи със спорните турски ваксини срещу хепатит

След като противохепатитната ваксина, която миналата година внесохме от Турция, не е разрешена за употреба у нас, тя трябва да бъде или изнесена от територията на България, или унищожена.

Това е записано в законодателството, информира Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Прокуратурата препоръча да не се използват ваксините от Турция срещу хепатит

Днес, след проверка по случая, прокуратурата също констатира, че препаратът не е разрешен у нас и отправи указания до здравния министър д-р Петър Москов да вземе всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Ваксината бе внесена от южната ни съседка като дарение, в замяна на което ние предоставихме ваксина срещу туберкулоза. През октомври миналата година Москов определи съмненията за качеството на ваксините като „черна кампания" срещу него и обясни, че ще държим препаратите на склад заради евентуален бежански или миграционен натиск.

Здравното министерство: Внесената от Турция ваксина против хепатит е безопасна

Противохепатитната ваксина, която внесохме от съседна Турция, не е разрешена за употреба в България, категорични са от Прокуратурата. Заради това са дадени указания до здравното министерство и Агенцията по лекарствата да вземат всички необходими мерки да недопускат в страната ваксини, които не са разрешени за употреба.

От Прокуратурата допълват, че са изискали от двете институции писмено уведомление за предприетите от тях мерки. Още през октомври миналата година здравният министър призна, че препаратът не е разрешен у нас. Оказа се, че ваксините съдържат живак, заради което Европейският съюз не позволява употребата им:

"Спекулациите на тази тема да спрат. Тази ваксина против хепатит е свързана с евентуални възможности от миграционен, бежански и друг натиск. Тя има 3 години срок на годност и при нужда - само след разрешение, бихме могли да използваме това нещо при криза".

Москов дава на прокурор „грозната лобистка кампания" срещу турските ваксини

Пред Дарик обаче председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обясни, че ваксините не могат дори да седят на склад у нас, след като не са разрешени:
"След като не е разрешена за употреба, според закона има 2 възможности - или да се изнесе от страната, или да се унищожи".

Това според д-р Кацаров поставя въпроса и за финансовите загуби от сделката ни с Турция, тъй като ние сме изнесли необходимото количество ваксини за Турция, а те са ни дали половината от една ваксина, която може да бъде унищожена:

"Така става неравностойна сделката".

От съобщение на Прокуратурата стана ясно още, че ваксините и към момента се съхраняват на склад и не са пускани в употреба.