Москов дава на прокурор „грозната лобистка кампания срещу турските ваксини (СНИМКИ)
Москов дава на прокурор „грозната лобистка кампания срещу турските ваксини (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Здравният министър д-р Петър Москов ще сезира прокуратурата срещу „инициатора на грозната лобистка кампанията срещу ваксините за деца”.

Според министъра родителите трябва да знаят, че ваксините, внесени от Турция, с които ще се имунизират техните деца, не са по-различни от тези, с които досега са извършвани имунизациите.

Останалата част от ваксините, които също доставихме от южната ни съседка, наистина съдържат живак и не се препоръчват от Европейската комисия. Те обаче не били опасни, както твърдят пациентски и неправителствени организации, убеден е Петър Москов.

Твърденията, че сме внесли опасни ваксини са заплаха за сигурността на българските деца, категоричен е здравният министър.

„Това нещо ние третираме като атака, която не е насочена към министерството, а е буквално насочена към националната сигурност. Защото ако вследствие на такава грозна лобистка кампания и с участието на определени медии у българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това последват съмнения дали да ваксинират децата си, последствията върху нашите деца могат да бъдат пагубни. За тази цел екипът на министерството подготвя съответното становище до прокуратурата и ще предаде цялата тази преписка на прокуратурата. Нека прокуратурата стигне до дъното кой стои зад цялата тази кампания, защото това вече не е лобизъм, това граничи с престъпление“, каза Москов.

Москов дава на прокурор грозната лобистка кампания" срещу турските ваксини (СНИМКИ)
netinfo

Москов дава на прокурор грозната лобистка кампания" срещу турските ваксини (СНИМКИ)
netinfo

Министърът подчерта, че 100 000 от ваксините, които внесохме преди три месеца от Турция, са за имунизация на малчугани и не са по-различни от тези, с които досега са правени ваксинациите. Проблемът е, че родители са се изплашили от другите 100 000 ваксини срещу хепатит, мислейки ги за ваксините, с които ще се имунизират техните деца.

От министерството уточниха, че тези ваксини ще се пазят и ще се използват в извънредни ситуации само ако Изпълнителната агенция по лекарствата разреши.

„Тази ваксина съдържа консервант, който Европейската комисия не препоръчва за ваксините, които са разрешени на територията на страните членки. Тя няма централизирано разрешение за употреба. Напълно отговаря обаче на изискванията на СЗО, с които и ние сме се съобразявали като режим до 2007 година. Към настоящия момент в закона за лекарствата напълно е имплеметирано европейското законодателство в закона за лекарствата и тези изисквания не са приложими, с което ние трябва да се съобразяваме. Което не означава, че ваксината е опасна“, коментира главният секретар на агенцията Светлин Спиров.

Москов дава на прокурор грозната лобистка кампания" срещу турските ваксини (СНИМКИ)
netinfo

Москов дава на прокурор грозната лобистка кампания" срещу турските ваксини (СНИМКИ)
netinfo

Тъй като доставените дози от нормалната ваксина за имунизация на деца не са достатъчни, министерството отново ще обяви тръжна процедура и ще покани фирмите, доставчици и производители на ваксини на преговори. Ако те откажат, ще продължим да внасяме ваксини от Турция, като в замяна ще даваме на южните ни съседи БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.

Преди ден от Центъра за защита на правата в здравеопазването информираха, че половината от  ваксините, които преди три месеца внесохме от съседна Турция, са забранени за употреба в България. По-големият проблем обаче се състои в това, че с останалата половина от ваксините, внос от Турция, няма как да задоволим нуждите на малчуганите до края на годината, тъй като за целта трябват над 300 000 ваксини, а ние разполагаме едва със 100 000.